Ranskan presidentti Macron Suomessa – Presidentti Niinistö: Tärkeää, että Eurooppa tuntee enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja puoliso Brigitte Macronin toivottivat tervetulleeksi presidentti Niinistö ja rouva Haukio. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja puoliso Brigitte Macronin toivottivat tervetulleeksi presidentti Niinistö ja rouva Haukio. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja hänen puolisonsa Brigitte Macron saapuivat viralliselle vierailulle Suomeen 29.–30. elokuuta 2018. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä rouva Jenni Haukion kanssa.

Vierailu alkoi keskiviikkoiltana 29. elokuuta vastaanottoseremonioilla ja juhlaillallisella Presidentinlinnassa. Yleisöllä oli mahdollisuus seurata vastaanottoseremoniaa Kauppatorilta.

Presidentti Niinistö ja presidentti Macron kävivät viralliset keskustelut torstaina aamupäivällä Presidentinlinnassa. Keskustelujen jälkeen presidentit pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa oli esillä erityisesti Euroopan turvallisuus.

Presidentti Niinistö kiitti presidentti Macronia tämän aloitteellisuudesta ja sanoi odottaneensa kymmenisen vuotta tämäntyyppistä keskustelua. ”On erittäin tärkeää, ei vain Ranskalle, ei vain Suomelle, eikä vain pelkästään Euroopalle vaan globaalistikin se, että Eurooppa alkaa tuntea enemmän vastuuta niin omasta turvallisuudestaan kuin myöskin roolistaan maailmalla. Me olemme nyt maailmassa, jossa kunnioitetaan aika paljon voimaa. Ja jotta me saamme ne asiat joita me kunnioitamme esiin, meidän täytyy näyttäytyä vahvana. Siitä minusta nyt Euroopassa on paljolti kysymys. Ja on tärkeää että te olette kantamassa sitä lippua.”

Turvan kehä on rikkoutunut

Presidentti Niinistö sanoi, että puolustuksen suhteen on Ranskan ja Suomen välillä tapahtumassa useita konkreettisia asioita. Suomi suunnittelee osallistuvansa Ranskan interventiohankkeeseen, vierailun yhteydessä julkistettiin yhteinen julkilausuma Euroopan puolustuksestaja lisäksi suunnitelmissa on kahdenvälinen aiesopimus puolustusyhteistyöstä.

Presidentti Niinistö sanoi suhtautuvansa kiinnostuksella presidentti Macronin viimeaikaisiin ajatuksiin Euroopan turvallisuusarkkitehtuurista.

”Vielä tämän vuosituhannen alussa meillä eurooppalaisilla oli käsitys, että ympärillämme on eräänlainen turvan rengas. Venäläisten kanssa käytiin paljon vuoropuhelua, puhuttiin viisumivapaudesta, turkkilaisten kanssa puhuttiin EU-jäsenyydestä. Pohjois-Afrikkaan me yritimme tuoda demokratiaa auttamalla heitä rakentamaan kouluja, sairaaloita ja niin edelleen. Tavallaan Euroopan ympärille muodostui tällainen varmuuskehä”, presidentti Niinistö sanoi.

”Mitä sen jälkeen on tapahtunut? Me kaikki tiedämme, tuo kehä on rikkoutunut. Ja on erinomainen asia, että presidentti Macron lähtee nyt miettimään voitaisiinko se rakentaa uudelleen”, presidentti sanoi.

”Pelkästään se seikka, että kaikki tulevat tietämään että eurooppalaiset pitävät yhtä, on valtavan vahva strateginen ase.”

Avoin yhteys

Keskusteluissa käsiteltiin myös suurvaltasuhteita. Presidentti Niinistö korosti sen merkitystä, että välitön keskusteluyhteys on avoinna Pekingiin, Moskovaan, Washingtoniin. Sen kautta mahdollistuu, että eurooppalaisille tärkeät asiat huomioidaan myös maailmalla.

”Omalta kohdaltani minä pidän tätä [tapaamista] suurena kokemuksena. Juuri sen vuoksi, että se aihepiiri, jota itse päässäni olen pyörittänyt pitkään, se on näin selvästi nyt tullut teidän toimestanne esille. Kaikissa niissä asioissa me vilpittömästi haluamme olla mukana rakentamassa turvallista Eurooppaa ja sellaista Eurooppaa, joka saa sanansa kuuluviin maailmanlaajuisesti, ja saa nimenomaan hyvän sanomansa eteenpäin.”

Lehdistötilaisuuden jälkeen presidentti Macron vieraili Aalto-yliopistolla yhdessä pääministeri Juha Sipilän kanssa ja tutustui suomalaisiin innovaatioihin. Kesärannassa järjestettävällä työlounaalla pääministeri Sipilä ja presidentti Macron keskustelivat ajankohtaisista EU-asioista kuten EMU:sta, maahanmuutosta sekä EU:n puolustukseen liittyvistä asioista. Lounaan päätteeksi pääministeri Sipilä ja presidentti Macron pitivät lehdistötilaisuuden.

Puolisoilla oli torstaina erillistä ohjelmaa. Rouva Jenni Haukio ja rouva Brigitte Macron tutustuivat pian avautuvaan Uuteen lastensairaalaan Helsingin Meilahdessa sekä vierailivat Suomenlinnassa. Päivän päätteeksi he nauttivat lounaan Mäntyniemessä.

Kyseessä oli presidentti Macronin ensimmäinen vierailu Suomessa. Presidentti Niinistö vieraili Ranskassa edellisen kerran vuonna 2015, jolloin hän osallistui Pariisin ilmastokokoukseen. Virallisen vierailun Ranskaan presidentti Niinistö teki vuonna 2013.