Suomen Kansallispukujen Ystävät ry:n edustajat olivat pukeutuneet kukin omien alueidensa kansallispukuun. Jääsken naisen kansallispuku esillä henkareissa oikealla. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Rouva Jenni Haukio vastaanotti Suomen Kansallispukujen Ystävät ry:ltä Jääsken naisen kansallispuvun perjantaina 1. joulukuuta Mäntyniemessä. Puku edustaa karjalaista 1800-luvun kansan juhlapukeutumista.
Pukua olivat luovuttamassa yhdistyksen hallituksen edustajat sekä puvun tekijät, jotka esittelivät puvun osia, valmistusta ja käyttötapoja. Yhdistyksen puheenjohtaja Satu Hallenberg sekä kansallispukukonsultti Taina Kangas Suomen Kansallispukukeskuksesta kertoivat, että Jääsken naisen pukumalli on peräisin 1880-luvulta ja pukutarkistus on hyväksytty 2015. Puvun pääasiallinen tekijä on Soja Murto, lisäksi mukana ovat olleet Helena Hämäläinen, Marjo Vainio, Johanna Rantalainen ja Ville Maahinen.
Rouva Haukio kiitti lämpimästi puvun tekijöitä ja mukana olleita. ”Ihailen suuresti ammattitaitoanne ja osaamistanne”, rouva Haukio sanoi. ”Tämä on hyvin arvokas projekti. Nämä ovat meidän kansallisaarteitamme. Kansallispuvuissa yhdistyvät kansallisidentiteetti, kotiseuturakkaus sekä huikeat käden taidot, jotka kulkevat sukupolvelta toiselle. Se tekee tällaisen puvun kantamisesta aivan erityisen.”
”Haluan välittää lämpimät kiitokset myös järjestöillenne, joissa teette tavattoman arvokasta työtä kulttuuriperintömme ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Ne asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä, eivätkä pysy yllä ilman määrätietoista järjestöväkeä tekemässä työtä joka päivä”, rouva Haukio sanoi.
Pukulahjoitus sisältää paidan, tummasinisen hameen, liivin, ripsiraitaisen esiliinan pirtanauhoineen, sarkaviitan, hopeisen paljinsoljen, alushameen, sukat ja sukkasiteet.
Taina Kangas esittelee hopeista paljinsolkea, joka sulkee paidan etuhalkion. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Satu Hallenberg luovuttaa kansallispukuohjeen ja Karjalainen nainen -kirjan. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia