Saksan liittopresidentti Suomessa – Presidentti Niinistö: ”Vahvaa Euroopan unionia tarvitaan, jotta eurooppalainen ääni saadaan kuuluville maailmalla” 

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier saapui maanantaina 17. syyskuuta 2018 kolmipäiväiselle valtiovierailulle Suomeen yhdessä puolisonsa rouva Elke Büdenbenderin kanssa. Vierailua isännöivät tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Vierailu alkoi aamupäivällä vastaanottoseremonioilla, jotka sään sanelemana järjestettiin poikkeuksellisesti sisätiloissa, Presidentinlinnan Peilisalissa.

Vastaanottoseremonioista presidentit siirtyivät virallisiin keskusteluihin, joissa puheenaiheina olivat muun muassa Euroopan turvallisuus ja muut ajankohtaiset kansainväliset aiheet kuten suhteet Venäjään ja Yhdysvaltoihin sekä demokratian tulevaisuus.

Keskustelua Euroopan turvallisuudesta

Keskustelujen jälkeen pidetyssä yhtyeisessä lehdistötilaisuudessa presidentit nostivat esille etenkin keskustelunsa Euroopan turvallisuudesta.

”Olen hyvin ilahtunut siitä, että nyt yhä useammin keskustellaan, miten Eurooppa voisi kantaa enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan”, presidentti Niinistö totesi. Hän jatkoi korostamalla, kuinka tärkeää on, että Lissabonin sopimuksen keskinäisen avunannon velvoitteen sisällöstä on vihdoin alettu puhua EU-jäsenmaiden kesken: ”Esillä on ollut Lissabonin sopimuksen artikla 42.7. Olen itse sitä keskusteluttanut varmaan viimeiset 10 vuotta. On erittäin hyvä, että siitä voidaan nyt käydä, kuten sopimus tarkoittaa, hallitusten välisiä eli kahdenvälisiä keskusteluja.”

Presidentti Niinistön mukaan vahvaa Eurooppaa ja Euroopan unionia tarvitaan paitsi turvallisuuden lisäämiseksi myös sen varmistamiseksi, että eurooppalaisille tärkeät asiat huomioidaan maailmalla. ”Se on tärkeää, että me saamme ajatuksemme demokratiasta ja ihmisoikeuksista sekä demokraattisesta järjestyksestä paremmin kuuluville. Niinhän me olemme aina pyrkineet tekemään, mutta nyt sisäinen vahvuus antaisi kyllä ääneen ulkoista kuuluvuutta.”

 

Esillä suhteet Yhdysvaltoihin ja Venäjään

Presidentit kertoivat puhuneensa myös suhteista Yhdysvaltoihin ja Venäjään.

Yhdysvaltojen osalta presidentti Niinistö mainitsi näkevänsä tärkeänä korostaa transatlanttisen suhteen merkitystä ja arvoa, jota ei rahalla voi mitata. ”Tällaisella immateriaalisella asialla on oma immateriaalinen arvonsa, joka kuitenkin on yhtä tärkeä kuin jonkun hyödykkeen rahallinen arvo. Tällaista sanomaa Yhdysvaltoihin päin on varmasti nyt syytä viedä.”

Suhteista Venäjään presidentti Niinistö toisti näkemyksensä, että vaikka Venäjä haluaakin lähestyä Eurooppaa, se ei voi tehdä sitä niin sanotusti kaksilla raiteilla: ”Venäjä ei voi hakea taloudellista yhteistyötä, samalla pidättäytyen viemästä Itä-Ukrainan ratkaisuja eteenpäin. Se ei voi toimia näin. Tämän vuoksi sanktioita on asetettu ja tämä sanoma myöskin venäläisille on kerrottu.”

Virallisten keskustelujen jälkeen presidenttien ohjelmassa oli Helsingin kaupungin tarjoama lounas. Liittopresidentti Steinmeier tapasi maanantaina myös eduskunnan puhemies Paula Risikon ja vieraili jäänmurtaja Polariksella. Maanantaipäivä päättyi presidentti Niinistön ja rouva Haukion isännöimään juhlaillalliseen Presidentinlinnassa.

Tiistaina 18. syyskuuta liittopresidentti Steinmeier tapaa pääministeri Juha Sipilän Kesärannassa. Lisäksi hän laskee seppeleen Hietaniemen hautausmaalle sekä vierailee yrityskylä Me & MyCityssä Espoossa ja Suomenlinnassa. Illalla Saksan presidenttipari isännöi vastaanottoa Saksan Suomen-suurlähetystössä.

Keskiviikkona 19. syyskuuta Saksan presidenttipari matkustaa Ouluun, jossa he vierailevat muun muassa Oulun yliopistossa.