Satavuotista Suomea juhlistettiin Washingtonissa – presidentti Niinistön ja rouva Haukion Yhdysvaltain-vierailu alkoi

'Yhdessä toimiminen on itsenäisyytemme edellytys', presidentti Niinistö sanoi 100-vuotisgaalassa. Kuva: Suomen Washingtonin-suurlähetystö

’Yhdessä toimiminen on itsenäisyytemme edellytys’, presidentti Niinistö sanoi 100-vuotisgaalassa. Kuva: Suomen Washingtonin-suurlähetystö

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailevat parhaillaan Yhdysvalloissa. Matka alkoi Washingtonista, jossa Suomen suurlähetystö järjesti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisgaalan lauantaina 16. syyskuuta.

Presidentti Niinistö kiitti pitämässään juhlapuheessa sekä suomalaisia että amerikkalaisia, jotka ovat vahvistaneet yhteyksiä ja kumppanuuksia Atlantin molemmin puolin. ”Tänään Suomen ja Yhdysvaltojen suhteet ovat tiiviimmät kuin koskaan”, presidentti sanoi. Vain kaksi viikkoa sitten presidentti tapasi Washingtonissa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin. ”En ota tavakseni käydä täällä kahdesti kuukaudessa”, presidentti vitsaili.

Presidentti otti puheessa esille myös juhlavuoden teeman: yhdessä. ”Yhdessä toimiminen on itsenäisyytemme edellytys. On aina ollut”, presidentti Niinistö muistutti. ”Tasavertaisuus sukupuolten välillä, mahdollisuuksissa ja koulutuksessa ovat yhteiskuntamme koossa pitävä voima. Se on selkänoja, jota olen kutsunut osallisen kansallistunteeksi.”

Yhteisiä ratkaisuja etsimässä

Yhteinäisyydestä ja yhdessä tekemisestä on pidettävä presidentti Niinistön mukaan huolta niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. ”Elämme vaarallisia aikoja. On voimia, jotka haluavat kylvää jakolinjoja yhteiskunnissamme  ja valtioiden välillä”, presidentti totesi. Hän viittasi myös Suomen toukokuussa alkaneen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden teemaan ”Yhteisiä ratkaisuja etsimässä”. Se soveltuu presidentin mukaan yleisemminkin toimintaohjeeksi kansainvälisessä politiikassa.

Presidentti Niinistö sanoi, että suomalaislla on syytä olla ylpeitä historiastaan: olemme tehneet köyhästä maastamme yhden maailman vakaimmista ja menestyneimmistä valtioista. Jotta menestyisimme myös tulevaisuudessa, tarvitaan myös kekseliäisyyttä ja uudistumista, presidentti Niinistö sanoi.

Washingtonin-vierailun aluksi presidentti Niinistö tapasi torstaina 14. syyskuuta yhdysvaltalaisia senaattoreita. Presidentti kävi keskustelut Alaskan senaattorin Dan Sullivanin, Delawaren senaattorin Chris Coonsin ja Marylandin senaattorin Ben Cardinin kanssa.

Seitsemän Yhdysvaltain entistä Suomen-suurlähettilästä yhteiskuvassa. Kuva: Suomen Washingtonin-suurlähetystö

Seitsemän Yhdysvaltain entistä Suomen-suurlähettilästä yhteiskuvassa. Kuva: Suomen Washingtonin-suurlähetystö

YK:n yleiskokouksen avausviikko

YK:n yleiskokousviikolla presidentti Niinistö tapaa muun muassa YK:n pääsihteeri António Guterresin ja osallistuu YK:n uudistamista käsittelevään kokoukseen, jota isännöi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Tiistaina 19. syyskuuta on vuorossa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin isännöimä korkean tason kokous, jossa käsitellään aloitetta globaalista ympäristösopimuksesta. Keskiviikkona 20. syyskuuta presidentti Niinistö pitää Suomen kansallisen puheenvuoron YK:n yleiskokouksessa. Lisäksi hän puhuu YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin HeForShe-tapahtumassa. Presidentti Niinistö kuuluu tasa-arvokampanjan vaikuttajaryhmään, joka koostuu valtioiden ja hallitusten päämiehistä sekä yritysten ja yliopistojen johtajista.

FinnFest USA -juhla Minnesotassa

Syyskuun 21.–23. presidentti Niinistö ja rouva Haukio vierailevat Minneapolisissa, Minnesotassa osana Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlallisuuksia. Presidenttipari osallistuu muun muassa amerikansuomalaisten FinnFest USA -juhlan päätapahtumaan ja pääkapellimestari Osmo Vänskän johtamaan Minnesotan orkesterin konserttiin perjantaina 22. syyskuuta. Lisäksi presidentti vastaanottaa Minnesotan yliopiston oikeustieteen kunniatohtorinarvon ja pitää puheenvuoron Minnesota Economic Clubin tilaisuudessa.

Presidentti Niinistö tapasi yhdysvaltalaisia senaattoreita torstaina 14. syyskuuta Washingtonissa. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö tapasi yhdysvaltalaisia senaattoreita torstaina 14. syyskuuta Washingtonissa. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia