Suomen Nato-jäsenyyden sotilaallinen liittymisprosessi on nyt päätöksessä

Presidentti Niinistö seuraa kun Naton transformaatiojohtoportaan komentaja, kenraali Philippe Lavigne ja Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen allekirjoittavat julistuksen Presidentinlinnan Peilisalissa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Suomen Nato-jäsenyyden sotilaallinen liittymisprosessin viimeinen vaihe päätettiin Naton transformaatiojohtoportaan ja Puolustusvoimien yhteisellä päätöksellä 12. kesäkuuta 2023. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi Presidentinlinnassa yhteisen julkilausuman allekirjoitustilaisuutta.

”Prosessi on ollut hyvin nopea. Lähes 30 vuotta jatkunut tiivis yhteistyö ja sotilaallinen yhteistoimintakyky Naton kanssa on mahdollistanut tämän tahdin”, presidentti Niinistö sanoi avatessaan tilaisuuden.

Täysi integraatio vie aikaa ja prosessia jatketaan. ”Suomesta liittokunta on saanut liittolaisen, joka ottaa velvollisuutensa ja sitoumuksensa vakavasti.”

Tilaisuudessa presidentti totesi, että jäsenyysprosessi aloitettiin yhdessä Ruotsin kanssa ja eikä jäsenyytemme ole ilman Ruotsia täydellinen. ”Suomelle on Ruotsin jäsenyys ensiarvoisen tärkeää paitsi poliittisesti, myös sotilaallisesti.”

Yhteensovittamista tehty kattavasti

Puolustusvoimien yhteensovittaminen Naton kanssa on edennyt suunnitelmien mukaan ja sitä on toteutettu osana liittymisprosessia heinäkuusta 2022 lähtien. Yhteensovittamista jatketaan jäsenenä vielä vuosien ajan muodollisen prosessin päättymisen jälkeen.

Puolustusvoimien eri toimialoilla yhteensovittamista on tehty kattavasti esimerkiksi henkilöstön lisäämisen, yhteisen operatiivisen suunnittelun ja puolustussuunnittelun, koulutuksen sekä Nato-osaamisen lisäämisen alueilla.

Ennen allekirjoitustilaisuutta presidentti Niinistö kävi keskustelut Naton transformaatiojohtoportaan komentajan, kenraali Philippe Lavignen ja puolustusvoimain komentajan, kenraali Timo Kivisen kanssa. Molemmat kenraalit käyttivät allekirjoitustilaisuudessa puheenvuorot.

Presidentti Niinistö avasi tilaisuuden. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia