Suomi 100: Juhlavuosi huipentui tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon

Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa Presidentinlinnassa keskiviikkona 6. joulukuuta 2017. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi heijastui niin kutsuvieraissa, musiikissa, tarjoilussa kuin kukkakoristeluissa.

Kutsuvieraina legendoja ja nuoria tulokkaita

Noin 1900 kutsuvieraan joukossa oli ansioituneita osaajia itsenäisyyden eri vuosikymmeniltä. Kutsuvieraissa pyrittiin sekä ajalliseen että maantieteelliseen kattavuuteen. Joukossa oli sekä legendoja että nuoria kykyjä niin kulttuurin, urheilun, talouden kuin politiikankin aloilta.

Kunniavieraita olivat tänäkin vuonna itseoikeutetusti sotiemme veteraanit ja lotat. He saapuivat ensimmäisenä presidenttiparin kättelyyn kello 19 Sibeliuksen Jääkärimarssin soidessa. Mariankadun puoleisen kättelyn päättivät maakuntiaan ja Suomen tulevaisuutta edustavat nuoret. Presidenttipari oli kutsunut vastaanotolle jokaisesta maakunnasta kaksi ansioitunutta nuorta.

Kuorolaulua ja tunnettuja solisteja juhlavuoden kunniaksi

Kättelyn jälkeen Ylioppilaskunnan Laulajat ja Philomela-kuoro esiintyivät Valtiosalissa. Esiintyjävalinnalla presidenttipari halusi kunnioittaa suomalaista kuorokulttuuria sekä pitkiä yhteislauluperinteitämme. Ylioppilaskunnan Laulajat esiintyivät myös veteraanien ja lottien kahvitilaisuudessa.

Kaartin Combon solisteina esiintyivät Katri Helena, Pentti Hietanen ja Diandra, joiden ohjelmistossa kuultiin niin klassikkosävelmiä kuin myös taiteilijoiden uudempaa tuotantoa – suomalaismusiikin tunnetuimpia, eri sukupolvia yhdistäviä melodioita eri vuosikymmeniltä.

Ikivihreistä ja koko kansan rakastamista lauluista koostuu myös juuriltaan aina 1920-luvulle asti ulottuvan Juha Hostikka ja Dallapé -orkesterin kappalevalikoima. Orkesteri esiintyi Presidentinlinnan kolmannen kerroksen salongissa.

Juhlavastaanoton kättelyn aikana Kaartin Soittokuntaa johtaa Puolustusvoimien ylikapellimestari musiikkieverstiluutnantti Jyrki Koskinen. Kaartin soittokunnan päällikkökapellimestari musiikkimajuri Pasi-Heikki Mikkola johtaa soittokunnan esittämän tanssimusiikin. Presidenttipari tanssii ensivalssin Oskar Merikannon säveltämän Valse Lenten tahdissa.

Tarjoilua jokaisesta maakunnasta

Suomi oli katettuna myös juhlavastaanoton tarjoilussa – pientä suolaista ja makeaa oli tarjolla kaikista Suomen maakunnista. Myös yhteistyö ravintola-alan oppilaitosten kanssa jatkui. Juhlavastaanotolla tarjoilussa avusti Yrkesinstitutet Prakticumin opiskelijoita Helsingistä ja keittiössä avusti kokki-opiskelijoita Oulun Palvelualan Opistosta. Myös osa tarjottavista tuotteista oli oppilaiden tekemiä.

Koristelu kotimaisilla kukilla

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Presidentinlinna koristeltiin yksinomaan Suomessa kasvatetuilla kukilla. Kotimaiset kukat olivat lahjoitus 100-vuotiaalle Suomelle Kauppapuutarhaliiton kukkaviljelijöiltä. Linna koristeltiin kaikkiaan noin 3 500 kukalla, jotka tulivat kuudelta kukkapuutarhalta eri puolilta maata. Koristeluihin käytettiin ruusuja, orvokkeja, gerberoita, ritarinkukkia, krysanteemeja, joulutähtiä, ruiskukkia, tulppaaneja sekä värililjoja.

Rouva Haukion juhlapuku on Vuoden nuoren suunnittelijan käsialaa

Tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio käytti itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla taiteen kandidaatti Heidi Karjalaisen hänelle suunnittelemaa juhlapukua. Heidi Karjalainen on maisteriopiskelija Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa muotoilun laitoksella muodin pääaineessa.

Jenni Haukion suunnittelijavalintaan vaikutti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla:

”Nuorissa, lahjakkaissa tekijöissä on Suomen tulevaisuus. Halusin valinnallani sekä kunnioittaa Aalto-yliopistossa tehtävää muotoilualan korkeatasoista, omaleimaista ja kansainvälisesti kilpailukykyistä opetus- ja tutkimustyötä että antaa nuorelle suunnittelijalle mahdollisuuden esitellä osaamistaan ja luovuuttaan.”

Heidi Karjalainen valittiin syyskuussa Vuoden nuoreksi suunnittelijaksi. Toukokuussa hän saavutti toisen sijan Apolda European Fashion Award -kilpailussa Saksassa.

Kuvia Flickrissä

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto 6.12.2017