Suomi 100: Presidentti Niinistö ja rouva Haukio Pirkanmaalla: Työllisyyttä ja taidetta

Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen opiskelijat lahjoittivat Rekrytorilla Lennu-koiralle lepopedin. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia<br/><br/>

Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen opiskelijat lahjoittivat Rekrytorilla Lennu-koiralle lepopedin. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

”Monille teistä kyse on ensimmäisestä työpaikasta, monilla on taustalla jo työkokemusta. Jos on yhden homman osannut tehdä, niin siinä on täysi näyttö, että oppii tekemään. Toivottavasti tämä kannustaa niitä, jotka ovat miettineet, siirtyykö jollekin toiselle alalle, jossa on ehkä paremmin työtilaisuuksia tarjolla”, presidentti Niinistö kannusti nuoria työnhakijoita avatessaan rekrytointi- ja koulutustapahtuma Rekrytorin Tampereella 15. helmikuuta 2017.

Presidentti Niinistön ja rouva Jenni Haukion vierailu Pirkanmaalla on osa maakuntamatkojen sarjaa, jonka presidentti tekee tänä vuonna Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tampereelta vierailu jatkui edelleen Mänttä-Vilppulaan.

Rekrytori nuorille loistava mahdollisuus

Nuorille työnhakijoille suunnatulla Rekrytoria presidentti Niinistö piti loistavana mahdollisuutena työnhakijoille ja työnantajille kohdata toisensa. Presidentti valoi tervehdyksessään uskoa nuoriin työnhakijoihin kertomalla omasta työnhaustaan. Hän haki taannoin auskultantiksi tuomiokuntaan ja ensimmäisenä työhaastattelussa kerrottiin, että hakemuksessa on kirjoitusvirhe.

”Sitten seuraava lause oli, että me emme täällä virheitä tee. Luulin jo, että tässä käy tosi huonosti, mutta siinä sitten armo kävi oikeudesta. En minä sitten kovin monta virhettä siellä ollessa tainnut tehdäkään”, presidentti Niinistö muisteli.

Presidenttipari tutustui messuosastoihin sekä Koulutoriin, jossa on opiskelijoiden työnäytöksiä. Pirkanmaan nuorin yrittäjä, 15-vuotias Leevi Lamminsivu kertoi osastollaan aloittamastaan kiinteistöhuoltoyrityksestä.

Presidentti Niinistö ja rouva Haukio vierailivat myös Museokeskus Vapriikissa, jossa he tapasivat Pajarin sotaveteraaneja ja tutustuivat Pajarin pojat -näyttelyyn. Näyttely kertoo talvi- ja jatkosotiin osallistuneista pohjoishämäläisistä sotilaista ja heidän kokemuksistaan. Presidentti Niinistön mukaan Pajarin poikien näyttely, ”muistohuone”, on hyvin vaikuttava.

Vapriikin mediatilaisuudessa presidentti Niinistö kommentoi Yliopisto-tv:lle päivän aiempaa puheenaihetta eli töiden hakemista. Ensimmäistä kesätyötään hakevalle nuorelle presidentti Niinistö antoi vinkiksi, ettei kannata olla kovin valikoiva. Presidentti Niinistön ensimmäinen kesätyö oli metallitehtaalla, jonne hän joka aamu pyöräili kymmenen kilometriä klo 7:ksi.

”Onpa se työ mitä tahansa työtä, niin se opettaa kuitenkin työn tekemisen lainalaisuuksia ja olemista työpaikalla. Minusta tietenkin ihannetyö olisi, jos ulkohommiin pääsee kesäksi”, presidentti Niinistö totesi.

Taidetta ja kohtaamisia Mänttä-Vilppulassa

Mänttä-Vilppulassa presidentti Niinistö ja rouva Haukio tapasivat kansalaisia Mäntän torilla.

Torilla pitämässään puheessa presidentti käsitteli suomalaisuutta ja maailman myllerrystä. ”Suomalainen yhteiskunta on vahva ja suomalainen yhteisö on vahva. Se, että meissä edelleenkin elää se tunne, että siitä naapurista pidetään huolta, on vakauden varmin tae”, presidentti sanoi.

Lisäksi presidenttipari vieraili Serlachius-museo Göstassa, jossa on esillä Marita Liulian Kultakausi-näyttely. Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä juhlistava näyttely sisältää muun muassa muotokuvia uus- ja kantasuomalaisista ja Suomen luontoa käsitteleviä teoksia.

”Museo oli hurjan vaikuttava kokemus”, presidentti Niinistö sanoi vierailun jälkeen. ”En yhtään ihmettele, että satatuhatta vierailijaa käy vuodessa”.

Presidentti Niinistö kiertää tänä vuonna kaikki maakunnat. Seuraavat matkat suuntautuvat Päijät-Hämeeseen 22. helmikuuta, Kymenlaaksoon 28. helmikuuta sekä Pohjois-Savoon 19. maaliskuuta. Näiden maakuntamatkojen ohjelmasta ja muiden maakuntamatkojen ajankohdista tiedotetaan myöhemmin.

Kuvia

Pirkanmaan-vierailu alkoi Tampereelta, jossa presidenttipari tutustui Rekrytorin messuosastoihin. 15-vuotias yrittäjä Leevi Lamminsivu esitteli presidenttiparille kiinteistöhuoltoalaa Rekrytorilla. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen opiskelijat lahjoittivat Rekrytorilla Lennu-koiralle lepopedin. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Museokeskus Vapriikissa lapset olivat Suomen lippuineen ulkona vastassa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Pajarin pojat -näyttelyyn tutustumassa Museokeskus Vapriikissa. Suomen jalkaväen sotilaan vm. 1944 on tehnyt Erja Mikkola. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Yhteiskuvassa Pajarin pojat -näyttelyssä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Presidentti Niinistö keskustelemessa sotaveteraani Antti Savela, joka kuuluu Pajarin poikiin. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Rouva Jenni Haukio keskustelee Vapriikin kahvitilaisuudessa lotta Eira Laalahden kanssa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Tampereelta presidenttiparin Pirkanmaan-vierailu jatkui Mänttä-Vilppulaan Serlachius-museo Göstaaan. Kuvassa Gösta Serlachiuksen taidesäätiön hallituksen puheenjohtaja Henrik de la Chapelle kertoo museosta. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Claude Monet'n teos Heinäsuova ilta-auringossa vuodelta 1891 kuuluu taidemuseo Göstan kokoelmiin. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Serlachius-museo Göstassa oli esillä Marita Liulian Kultakausi-näyttely. Taiteilja Liulia (oik.) esitteli presidenttiparille Suomen luontoa käsitteleviä teoksiaan sekä muotokuvia uus- ja kantasuomalaisista. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia 500 muoviosasta koostuva Aalto-installaatio kertoo luonnon saastumisesta. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Mäntän torilla presidentti Niinistö ja rouva Haukio tapasivat kansalaisia. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
'Suomalainen yhteiskunta on vahva ja suomalainen yhteisö on vahva. Se, että meissä edelleenkin elää se tunne, että siitä naapurista pidetään huolta, on vakauden varmin tae, presidentti sanoi puheessaan Mäntän torilla. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Kohtaamisia nuoren polven kanssa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Myös Venla-koira kävi tervehtimässä presidenttiparia. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia