Suomi 100: Presidentti Niinistö Kanta-Hämeessä: Iäkkäät ovat merkittävä voimavara

Presidentti Niinistö kansalaistapaamisessa Hämeenlinnan torilla. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö kansalaistapaamisessa Hämeenlinnan torilla. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki maakuntamatkan Kanta-Hämeeseen sunnuntaina 1. lokakuuta 2017. Riihimäeltä alkanut vierailu huipentui Vanhustenpäivän pääjuhlaan Hämeenlinnaan.

Sunnuntai alkoi Suomen Lasimuseosta Riihimäeltä, jossa presidentti Niinistö seurasi runoesitystä ”Ehkä liioittelen vähän”. Riihimäen teatterin ja Riihimäen kaupunginmuseon tuottama esitys koostui Anja Erämajan runoista.

”Teitä on täällä valtavan innokas joukko. Minulla ei ollut käsitystä, miten hyviä olettekaan”, presidentti sanoi esityksen jälkeen, eikä liioitellut tippaakaan, sillä Riihimäen teatteri valittiin Vuoden Teatteriksi 2017.

Vakaus syntyy ihmisistä

Riihimäen jälkeen oli vuorossa kansalaistapaaminen Hämeenlinnan torilla, jossa Hämeenlinnan mieskuoro kajautti alkulauluna komeasti ”Soita metsä kanteletta”. 

Torilla pitämässään puheessa presidentti Niinistö muistutti, että Suomi on arvioitu maailman vakaimmaksi valtioksi. ”Se on kuulkaa äärimmäisen tärkeä asia. Siitä meidän pitää osata kiittää jokaista suomalaista. Vakaus syntyy nimenomaan ihmisistä, heidän ajatuksistaan ja heidän tavastaan suhtautua yhteisöön.”

Päivä päättyi Vanhustenpäivän pääjuhlaan Hämeenlinnan Verkatehtaalla, jossa presidentti piti juhlapuheen. Juhlapäivästä alkoi vanhustenviikko, jota vietetään 1.-8. lokakuuta. Presidentti toimii myös viikon suojelijana.

”Tämä päivä ja viikko ovat tärkeä perinne; on paljon aihetta nostaa esiin ikääntyneen väen asiaa”, presidentti sanoi. Suomi on menestynyt lukuisissa mittauksissa – miten tässä sitten on näin hyvin käynyt? presidentti kysyi ja vastasi: ”Ikääntyneet ovat tainneet onnistua Suomea rakentaessaan.”

Iäkkäät ovat merkittävä voimavara

Presidentti totesi, että vanhuus on hyvin luonnollinen osa elämää ja aktiivinen elämä pitää vireänä. Hänen mukaansa on ymmärrettävää, että huoltosuhteesta kannetaan huolta ja etsitään ratkaisuja muun muassa pidempien työurien kautta. ”Niin pitääkin tehdä. Mutta ikääntyneiden suuri osuus on myös merkki yhteiskuntamme kehityksestä ja onnistumisista.”

”Iäkkäät ovat merkittävä voimavara koko yhteiskunnalle. He voivat antaa tukea ja jakaa elämänkokemusta nuoremmille sukupolville. Moni lapsiperhe saa isovanhemmiltaan korvaamatonta apua ja kokeneet osaajat konsultoivat ja tarvittaessa auttavat myös työelämässä”, presidentti sanoi. 

”Me voimme kaikki ottaa vastuuta ympärillämme olevien iäkkäiden ihmisten ihmisarvoisesta vanhuudesta”, presidentti totesi. ”Sanonta kuuluu: vanhuus ei tule yksin. Tällä viitataan ikääntymisen tuomiin sivuvaikutuksiin mm. fyysisten rajoitteiden muodossa. Mitä jos kääntäisimme tämän niin, että vanhuus ei saa tulla yksin. Toimitaan yksinäisyyttä vastaan. Yhdessä.”

Presidentti Niinistö kommentoi matkan yhteydessä myös Katalonian väkivaltaa. Presidentti totesi, että tilanne näyttää vakavalta, ja on helposti alku johonkin hyvin hankalaan. Kierre on saatava katkeamaan ja keskustelut syytä aloittaa nopeasti, hän sanoi.

Kanta-Hämeen maakuntamatka alkoi Lasimuseolta Riihimäeltä. Riihimäen teatterin ja kaupunginmuseon runoesitys 'Ehkä liioittelen vähän' koostui Anja Erämajan runoista. Esityksessä näyttelivät Riihimäen Teatterin näyttelijät Katja Peacock ja Maija Silander. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kanta-Hämeen maakuntamatka alkoi Lasimuseolta Riihimäeltä. Riihimäen teatterin ja kaupunginmuseon runoesitys ’Ehkä liioittelen vähän’ koostui Anja Erämajan runoista. Esityksessä näyttelivät Riihimäen Teatterin näyttelijät Katja Peacock ja Maija Silander. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö keskusteli esitystä ennen ja sen jälkeen nuorisoteatterilaisten kanssa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö keskusteli ennen ja jälkeen esityksen nuorisoteatterilaisten kanssa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö saapui Vanhustenpäivän pääjuhlaaan Hämeenlinnan Verkatehtaalle. Hän toimii teemaviikon suojelijana. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö saapui Vanhustenpäivän pääjuhlaan Hämeenlinnan Verkatehtaalle. Hän toimii teemaviikon suojelijana. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia