Suomi 100: Presidentti Niinistö Keski-Suomessa: ”Suomi on maa, johon voi luottaa”

150-vuotias Karstula juhli tapahtumatorin avajaisia. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.

150-vuotias Karstula juhli tapahtumatorin avajaisia. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.

”Katselen tässä vähän ympärilleni ja kyllä ne ovat ihan oikeassa – siis ne kansainväliset mittaukset, jotka sanovat että suomalaiset ovat maailman viidenneksi onnellisin kansa. Pitääkö paikkansa?”, kannusti tasavallan presidentti Sauli Niinistö Karstulan torilla Keski-Suomen maakuntamatkallaan 18. lokakuuta 2017.

Karstula oli valikoitunut vierailukohteeksi erityisesti kunnan juhlavuoden takia, sillä kunta täyttää tänä vuonna jo 150 vuotta.

Me pidämme oikeuksistamme kiinni

Presidentti kiertää Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kaikki Suomen maakunnat. Keski-Suomi oli kierroksen 16. maakunta.

”Monellakin tapaa tämä 100-vuotias maamme on hyvä paikka asua. Välillä sitä ei itse muista, kun täällä itse asuu ja on tätä ollut rakentamassa.”, sanoi presidentti ja kertoi, minkälaisena Suomi tunnetaan maailmalla.

”Kun minä olin Yhdysvalloissa, kerroin vähän, mitä Suomi on ja sen voi kertoa aika lyhyesti: Suomi on maa, joka I maailmansodan jälkeen ainoana maksoi velkansa. Meihin voi siis luottaa.  II maailmansodassa Suomi oli ainoa maa, joka selvisi Neuvostoliiton hyökkäyksestä. Me siis pidämme oikeuksistamme kiinni. Toisen maailmansodan jälkeen olemme toimineet niin, ettei kolmatta tulisi. Me siis rakennamme rauhaa”, sanoi presidentti Niinistö.

Torille oli kerääntynyt satapäin karstusia, niin kuin kuntalaiset tunnetaan. Tilaisuus oli samalla uuden tapahtumatorin, Unelmien torin, avajaiset.

Suomi elää metsästä

Metsä on ollut pitkään Keski-Suomen talouden kivijalka. Metsäteollisuuden tärkeä rooli näkyi myös presidentti Niinistön maakuntamatkalla – presidentti vieraili Karstulassa hirsitaloihin erikoistuneen Honkarakenteen tehtaalla ja osallistui Äänekoskella Metsä Groupin uuden biotuotetehtaan avajaisiin. Tehdas on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi.

Presidentti Niinistö tutustui Honkarakenteen Karstulan-tehtaan tuotanton. Yritys viettää ensi vuonna 60-vuotisjuhlavuottaan. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.

Presidentti Niinistö tutustui Honkarakenteen Karstulan-tehtaan tuotanton. Yritys viettää ensi vuonna 60-vuotisjuhlavuottaan. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.

Puheessaan presidentti Niinistö muistutti metsän monipuolisesta merkityksestä suomalaisille.

”Suomi on aina elänyt metsistä, ja elää edelleen. Metsä tarjoaa ravintoa, rakennustarpeita, energiaa ja turvaakin. Metsä rauhoittaa myös mieltä ja ei ole ihme, että yhä useamman kulku suuntautuu upeisiin kansallispuistoihimme”, presidentti Niinistö sanoi ja painotti, että metsämaatamme on hyödynnettävä luontoarvoja kunnioittaen.

”Nämä asiat ovat yhdistettävissä ja niin myös teemme.”

Mitään ei mene hukkaan

Äänekosken biotuotetehtaan merkitystä presidentti kuvasi erittäin tärkeäksi. Sen investointipäätös toi valoa keskelle Suomen talouden synkkiä vuosia.

”Äänekosken tehtaan positiiviset vaikutukset Suomen kansantalouteen olivat merkittäviä jo rakennusvaiheessa. Tehtaan suoran arvoketjun työllistävä vaikutus on yli 2 500 työpaikkaa, joista uusia työpaikkoja on 1 500. Suomen viennin vuotuisen arvon arvioidaan biotuotetehtaan myötä kasvavan noin 500 miljoonaa euroa.  Tehdas kuvastaa myös siirtymistä kiertotalouden aikaan: Tehdas hyödyntää puuraaka-aineen 100-prosenttisesti niin, että mitään ei mene hukkaan. Tehtaalla ei käytetä lainkaan fossiilisia polttoaineita.”

Presidentti Niinistö sanoi myös, että määrätietoista tutkimusta ja kehitystyötä on syytä jatkaa, sillä innovatiiviset tuotteet ovat käänteentekeviä.

Presidentti Niinistö piti juhlapuheen Metsä Groupin biotuotetehtaan avajaisissa Äänekoskella. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen.

Presidentti Niinistö piti juhlapuheen Metsä Groupin biotuotetehtaan avajaisissa Äänekoskella. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen.

Presidentti Niinistö vierailee tänä vuonna vielä kolmessa maakunnassa: Ahvenanmaalla, Uudellamaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.