Suomi 100: Presidentti Niinistö Lahden MM-kisojen avajaisissa: Lahti osaa järjestää kisat ja kunnon talvenkin

Presidentti Niinistö esitti tervehdyksensä Lahden MM-hiihtojen avajaisissa 22. helmikuuta. Kuva: Aku Isotalo / LAMK

Presidentti Niinistö esitti tervehdyksensä Lahden MM-hiihtojen avajaisissa 22. helmikuuta. Kuva: Aku Isotalo / LAMK

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Päijät-Hämeessä 22. helmikuuta 2017. Maakuntamatkan aikana presidentti kävi Hollolassa ja Lahdessa, jossa hän myös piti puheen hiihtolajien MM-kisojen avajaisissa. Aiemmin päivällä presidentti Niinistö vieraili Luhdan pääkonttorilla ja osallistui Lahden yhteiskoulussa lukiolaisten kyselytunnille. Hollolassa presidentti tutustui paikallisen nuorisovaltuuston työhön ja tapasi kansalaisia Hollolan kirjastotorilla.

Toiveena että kiusaaminen loppuisi

Lahden yhteiskoulun lukiolaiset tenttasivat presidentiltä monista aiheista. Presidentti Niinistöltä kysyttiin muun muassa ulkopolitiikasta, luonnosta, koulutuksesta, presidentti Trumpista ja Brexitistä. Presidentti nauratti opiskelijoita muistelemalla omia kouluaikojaan: ”Muut kävivät koulua, mutta Sauli kävi koulussa”, hän kertoi.

Useiden vastauksien kohdalla viesti oli kuitenkin vakava. Presidentti Niinistö korosti liikunnan ja kielitaidon merkitystä ja painotti, etteivät pojat saa jäädä kelkasta. Kysymykseen siitä, kuinka maailma ja ulkopolitiikka ovat hänen presidenttikaudellaan muuttuneet, totesi presidentti maailman muuttuneen hämmästyttävän paljon: ”Kukaan ei olisi viisi vuotta sitten osannut maalata tätä kuvaa. On siis oltava jatkuvasti hetkessä mukana. Ja koska tiedonvälitystä tulee koko ajan ja joka tuutista, niin pitää myös osata arvioida sitä tietoa”, hän sanoi.

Suomen roolista maailmanpolitiikassa ja mahdollisuudesta toimia välittäjänä presidentti sanoi, että meidän pitää muistaa oma kokomme: ”Suomalainen vahvuus on, että osaamme pysyä maltillisena. Jaksamme kuunnella ja antaa arvoa ajatuksille, joista emme ehkä olisi samaa mieltäkään. Vierastan itse julistautumista suureksi rauhanvälittäjäksi. Itseään ei kannata korottaa liian korkeaan arvoon, silloin voi pärjätäkin paljon paremmin.”

Presidentti otti vielä erikseen esille koulukiusaamisen ja sanoi toivovansa sen loppuvan. Hän muistutti, että kiusaaminen voi tehdä tuhoa loppuelämäksi: ”Tarkoitukseni on viedä eteenpäin ajatusta, että jos näkee jonkun joutuvan kiusattavaksi, niin kannustettaisiin kiusattua, otettaisiin kiusattu mukaan porukkaan.”

Euroopan tilanne herättää huolta

Presidentti Niinistö jatkoi nuorten elämänmenoon tutustumista Hollolassa, jossa nuorisovaltuuston jäsenet esittelivät hänelle valtuuston toimintaa. Myös kysyminen ja vastaaminen sai jatkoa, kun valtuutetut haastoivat presidentin jalkapallo-snookeriin. Pallot eivät juurikaan menneet sisään, mutta joka potkun jälkeen sai silti esittää kysymyksen. Presidentti kysyi nuorilta heidän ajatuksiaan ja mielipiteitään muun muassa kuntaliitoksista ja maailman tilasta. Nuoret kysyivät presidentiltä muun muassa sitä, onko sota lähempänä menneisyydessä vai tulevaisuudessa.

Kirjastossa pidetyn tapaamisen jälkeen presidentti Niinistö siirtyi kirjastotorille muita hollolalaisia tapaamaan. Tervehdyksessään hän muistutti Suomen olevan oikeastaan kaikkien hyviä asioita mittaavien tutkimusten kärkisijoilla: ”Kyllä täällä Suomessa on vietävän hienoa asua ja elää. Kun vähän rupeaa miettimään, mitä maailmalta kuuluu ja näkyy, niin kyllä lopputulema on, että meidän kannattaa tätä maata vahvasti rakastaa, tätä maata vahvasti kehittää ja tätä maata tarvittaessa vahvasti puolustaa.”

Maailmaa miettiessään presidentti Niinistö sanoi tuntevansa eniten huolta Euroopan tilanteesta: ”Meidän on ollut vaikeuksia löytää yhteistä säveltä. Uskon kuitenkin sellaiseen inhimilliseen ajatteluun; siinä vaiheessa, kun suurin osa porukasta alkaa nähdä, että tämä tie, jonka suuntana on pohja, on väärä, niin yhä useampi havahtuu siihen, että nyt on aika tehdä jotain. Tämä on EU:n pelastus.” Presidentti Niinistön mukaan suurin asia, jossa EU:n olisi nyt koottava rivinsä, on turvallisuuspolitiikka.

Mitaleita myös muille kuin suomalaisille

Päivän päätteeksi presidentti Niinistö suuntasi Lahden torille ja Lahden MM-kisojen avajaisiin. Viimaisessa säässä lunta satoi vaakasuorassa, mutta presidentti käänsi sen lahtelaisten voitoksi: ”Lahdella on hienot perinteet järjestää kisoja ja kuten luissa ja ytimissä tunnemme, osaa Lahti järjestää kunnon talvenkin.” Jo yhteiskoulun tentissä oli presidentti veikannut Suomen mitalisaldoksi viittä mitalia. Avajaisten puheenvuorossa selvisi, miksi mitaleita ei ole enempää luvassa: ”Suomen maajoukkueessa on kohteliasta väkeä, he ovat luvanneet jättää mitaleja myös muille.”

Kuvia

 Vierailu Päijät-Hämeeseen alkoi Luhdan pääkonttorilta Lahdesta. Johtaja Juha Luhtanen esittelee yritystä, takana vuorineuvos Pekka Luhtanen. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Niinistö keskusteli Lahden yhteiskoululla lukiolaisten kanssa koulutuksesta, työelämästä sekä 100-vuotiaasta Suomesta. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Kiitos Lahden yhteiskoulun upeat nuoret! Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia
 Yhteiskuvassa keskustelijoiden kanssa Lahden yhteiskoululla. Juontajina olivat Santeri Nousjoki ja Roope Viljakainen, alustajina Salla Räntilä, Selina Sivonen ja Jenni Tervo. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Hollolan nuorisovaltuustoa tapaamassa. Snooker-jalkapallossa ei maaleja juuri syntynyt, mutta keskustelua kylläkin. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Hollolan nuorisovaltuustoa tapaamassa. Snooker-jalkapallossa ei maaleja juuri syntynyt, mutta keskustelua kylläkin. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia
 Hollolan kirjastotorilla presidentti Niinistö puhui ja tapasi kansalaisia. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Hollolan kirjastotorilla presidentti Niinistö puhui ja tapasi kansalaisia. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Hollolan kirjastotorilla presidentti Niinistö puhui ja tapasi kansalaisia. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia
 Ylen MM-kisastudion haastattelussa. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Lahdessa ennen MM-kisojen avajaisia presidentti Niinistö tapasi Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtajan Thomas Bachin, joka lahjoitti Rio2016 olympiasoihdun. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Niinistö esitti tervehdyksensä Lahden MM-hiihtojen avajaisissa 22. helmikuuta. Kuva: Yle webstream