Suomi 100: Presidentti Niinistö Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla: Hyvän on oltava myös luja

Presidenttipari otettiin iloiten vastaan Seinäjoen kauppatorilla. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia<br/>

Presidenttipari otettiin iloiten vastaan Seinäjoen kauppatorilla. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio jatkoivat maakuntamatkaansa perjantaina 9. kesäkuuta Pohjanmaan Laihialle ja Isoonkyröön sekä Etelä-Pohjanmaan Seinäjoelle ja Ilmajoelle. Päivä alkoi paikallisten tapaamisella Laihian yleisurheilukentällä. Laihian reserviläiset kertoivat jakaneensa kentälle saapuneille kuntalaisille yli tuhat annosta lohisoppaa, joten väkeä oli paikalla paljon.

Vielä enemmän yhteistyötä Pohjoismaiden kesken

Puheensa alussa presidentti Niinistö osoitti sanansa Suomen tulevaisuuden rakentajille, nuorille: ”Kun katsoo erityisesti nuorta väkeä täällä, niin kyllä kelpaa tulevaisuutta odotella. Kunhan pidämme itse huolen itsestämme ja pidämme kiinni perinnöstä, jonka olemme saaneet, niin Suomella on edessä seuraavat sata onnen vuotta.” 

Presidentti puhui myös laajemmin Pohjoismaiden menestyksestä. ”Pohjoismaat muodostavat erityislaatuisen kerhon maailmassa. Kun maailmalla kulkee, niin aika pian aina kuulee, että kyllä se pohjoismainen malli on kova sana. Toivottavasti osaamme toimia vielä enemmänkin yhdessä. Sillä yhdessä toimimisessa on voimaa”, presidentti totesi.

Kansalaisten turvallisuus tärkeitä

Sekä Laihialla että Seinäjoella presidentti käsitteli puheessaan turvallisuutta. ”On ikävä tosiasia, että pahaa tapahtuu ja sitä tapahtuu aika paljonkin. Pelkällä hymyllä ei pahaan voi vastata, on oltava myös lujuutta. Hyvän on oltava myös luja, jotta Suomessa olisi turvallista elää”, presidentti painotti ja sanoi Suomessa tehtävän nyt paljon asioita turvallisuuden lisäämiseksi. Kansalaistensa turvaamisen tulisi olla myös valtioliiton lähtökohta, presidentti totesi, viitaten Euroopan unioniin ja keskusteluun sen yhteisestä puolustuksesta.

Mannerheimia ja mesiangervoa

Päivään sisältyi myös veteraanien tapaaminen Hulmin Kapteenintalossa Laihialla, yritysvierailu Kyrö Distillery Companyssa Isossakyrössä ja Mannerheim-oopperan ensi-ilta Ilmajoella.

Hulmissa presidenttipari tapasi sotaveteraanit Unto Nyystilän, Mikko Huhtamäen ja Ahti Lehtolan sekä lotta Kaija Kangasmaan. Keskustelu kääntyi pitkään ikään, ja kaikki olivat yhtä mieltä liikunnan tärkeydestä. ”Eikä tässä oltaisi, jos ei maailman menoa seurattaisi”, Kaija Kangasmaa sanoi.

Nuoremman polven Suomen rakentajia presidenttipari tapasi Kyrö Distillery Companyssa, vanhaan osuusmeijeriin rakennetussa tislaamossa. Nuoret yrittäjät, toimitusjohtaja Miika Limpiäinen ja tislaamon johtaja Mikko Heinilä sanoivat, että laajentamisesta huolimatta tuotannon sydän pysyy Isossakyrössä. He kertoivat, että palkintoja kahmineen ginin maku tulee suomalaisista kasveista: mesiangervo, koivunlehti ja tyrni ovat sen salaisuus.

Vierailu päättyi Mannerheim-oopperan kantaesitykseen Ilmajoen Musiikkijuhlilla. Esitys keskeytyi hetkeksi sateen vuoksi, mutta se ei juuri haitannut, sillä presidentti Niinistö ja rouva Haukio keskustelivat oopperan tekijöiden kanssa. Libretistit Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies sekä ohjaaja Tuomas Parkkinen kertoivat, miten oopperaa oli valmisteltu. Väliajalla myös oopperan säveltäjä ja musiikillinen johtaja Tuomas Kantelinen ehti keskusteluihin mukaan. 

Vierailu on osa maakuntamatkojen sarjaa, jonka presidentti tekee tänä vuonna Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Seuraavat matkat suuntautuvat Kainuuseen, Pohjois-Karjalaan, Etelä-Savoon sekä Etelä-Karjalaan. Näiden matkojen ohjelmista ja muiden maakuntamatkojen ajankohdista tiedotetaan myöhemmin.