Suomi 100: Suomalaisuuden syvin sisin – presidenttipari juhli Suomen luonnon päivää Teijossa

Presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio juhlistivat Suomen luonnon päivää Teijon kansallispuistossa Salossa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio juhlistivat Suomen luonnon päivää Teijon kansallispuistossa Salossa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

”Tämä on upeaa ja niin kuin nähdään, ihmiset viihtyvät”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Teijon kansallispuistossa Salossa lauantaina 26. elokuuta. Presidenttipari tutustui Suomen toiseksi nuorimpaan kansallispuistoon ja nosti partiolaisten avustamana Suomen lipun salkoon Suomen luonnon päivänä. Suomesta tuli maailman ensimmäinen maa, joka liputti virallisesti luontonsa kunniaksi.

”Suomen luonto on osa arvokkainta kulttuuriperintöämme. Se on kansallisaarre, jonka varassa olemme kautta historiamme rakentaneet niin aineellista kuin myös aineetonta hyvinvointiamme”, rouva Jenni Haukio, Suomen luonnon päivän suojelija, sanoi tervehdyksessään. ”Kun juhlimme luontoa, juhlimme myös suomalaisuuden syvintä sisintä”.

”Jotta luontomme säilyisi voimavarana myös tuleville sukupolville, on meillä velvollisuutemme suojella ja vaalia sen haurasta monimuotoisuutta”, rouva Haukio sanoi ja kiitti kaikkia luonnon päivien järjestäjiä.

Presidenttipari lupautui Teijossa sadanneksi luontolähettilääksi. ”Menemällä luontoon suomalainen on aidoimmillaan”, presidentti Niinistö sanoi. Luontolähettiläänä presidentti arvioi toimivansa siten, että mahdollisimman moni kiinnostuu luonnosta ja tekevänsä työtä luonnon säilymisen eteen.

Teijon kansallispuistossa esiintyi Turun konservatorion lapsi- ja nuorisokuoro Sigynella, ja luonto täyttyi muuallakin Suomessa laulusta. Satavuotiaan Suomen kunniaksi Suomen kuorot ja yli tuhat kuorolaista lauloi 35 kansallispuistossa ja muilla luonto- ja historiakohteilla.

Peruskorjattu urheilukenttä käyttöön

Varsinais-Suomen maakuntamatka alkoi Salon keskusurheilukentältä. Presidentti Niinistö vihki alun perin 1926 rakennetun kentän käyttöön peruskorjauksen jälkeen.

”Monelle meistä vanhemmista salolaisista tämä kenttä tuo paljon muistoja mieleen”, presidentti sanoi. ”Minun ensimmäinen muistoni on se, kun voitin alle kymmenvuotiaana ensimmäisen palkintoni, kolmannen sijan hyppykolmiottelussa.”

Nuoret salolaisurheilijat testasivat heti kentän suorituspaikat ja suorittivat avausheiton, avaushypyn ja avauspotkun. 

Salon torilla presidentti Niinistö ja rouva Haukio tapasivat kansalaisia. Puheessaan presidentti valoi tulevaisuudenuskoa, jota tarvitaan. ”Kaiken päässä on lujan yrittämisen, lujan tahdon jälkeen mukava tulevaisuus. Salo tulee kyllä omalla tavallaan taas menestymään”, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti nosti puheessaan esille pohjoismaisuutta. ”Tämä pohjoismainen yhteys, se on vahva sana maailmalla, turvan sana maailmalla. Kaikki tuntevat pohjoisen paikkana maailmassa, jossa on hyvä olla”.

Presidentti puhui myös jokapäiväisestä elämästä, jossa jokaisen on hyvä kohdistaa katse välillä lähimmäiseen: ”Toiselle hyvän tekeminen tekee vielä parempaa kuin itselle hyvän tekeminen”.

Vierailu oli osa maakuntamatkojen sarjaa, jonka presidentti tekee tänä vuonna Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Seuraava matka suuntautuu Keski-Suomeen.

Salon peruskorjattu keskusurheilukenttä avattu käyttöön! Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Salon peruskorjattu keskusurheilukenttä avattu käyttöön! Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

'Suomen luonto on osa arvokkainta kulttuuriperintöämme. Se on kansallisaarre, jonka varassa olemme kautta historiamme rakentaneet niin aineellista kuin myös aineetonta hyvinvointiamme', rouva Jenni Haukio, Suomen luonnon päivän suojelija, sanoi tervehdyksessään. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

’Suomen luonto on osa arvokkainta kulttuuriperintöämme. Se on kansallisaarre, jonka varassa olemme kautta historiamme rakentaneet niin aineellista kuin myös aineetonta hyvinvointiamme’, rouva Jenni Haukio, Suomen luonnon päivän suojelija, sanoi tervehdyksessään. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia