Suomi 100: Presidenttipari juhlisti Suomen luonnonpäivää Hossan kansallispuiston avajaisissa ja Jukolan viestissä

Presidentti Niinistö keskustelee metsätalousinsinööri Matti Vainion kanssa Hossan kansallispuiston avajaisissa. Presidentti siteerasi puheessaan Vainiota, Hossan aarnimetsien suojelijaa. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.

Presidentti Niinistö keskustelee metsätalousinsinööri Matti Vainion kanssa Hossan kansallispuiston avajaisissa. Presidentti siteerasi puheessaan Vainiota, Hossan aarnimetsien suojelijaa. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.

”En tunne yhtään suomalaista, jolle luonto olisi vieras tai vailla merkitystä”, presidentti Sauli Niinistö sanoi avatessaan Suomen 40. kansallispuiston Suomussalmen Hossassa lauantaina 17.6.2017.

”Joskus silti käy niin, että jonkun pitää meitä muistuttaa, ehkä patistaakin: tässä sitä luontoa olisi tarjolla, yllin kyllin. Hossan kansallispuiston synty on kertomus siitäkin, havahduttamisesta näkemään tärkeää”, hän jatkoi.

Tutustuminen kansallispuistoon oli osa presidentin ja hänen puolisonsa Jenni Haukion luontopainotteista maakuntakierrosta Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa 17.–18. kesäkuuta 2017.

Avajaispuheessaan presidentti tunnelmoi Hossan nähtävyyksistä.

”Miltä tuntuisikaan matka Kokelmuksesta Muikkupuron kautta Värikalliolle ja jatkaa siitä Julma-Ölkkyä ihailemaan Ölökyn Ähkäsyn kierrolla? Jo nimet kiehtovat ja lupaavat, mutta totuus taitaa olla vielä nimien taruakin ihmeellisempi”, presidentti ennakoi ennen kävelyretkeä Hossan upeassa luonnossa.

Kalajuttuja kansallispuistossa

Kansallispuiston avajaisiin oli saapunut tuhansia muitakin luonnonystäviä. Yksi heistä oli Vapapäivään osallistunut 6-vuotias kuhmolainen Konsta Kähkönen, joka oli koekalastanut presidentille lahjoitetun virvelin. Presidentti heitti virveliä edellisen kesän kalajutut mielessä.

”Viime kesä päättyi 2-4. Nimittäin kaksi kalaa ja neljä menetettyä uistinta”, presidentti kertoi.

Konstan paikallaolo todisti samalla Hossan esteettömyydestä – myös pyörätuolilla liikkuvat pääsevät nauttimaan kansallispuistosta aina sen laitureita myöten.

Jukola kytkeytyy erottamattomasti kulttuuriperintöömme

Hossan jylhistä maisemista presidenttipari siirtyi Joensuun Enoon Jukolan ja Venlojen viestejä seuraamaan. Jenni Haukio on vuoden 2017 Joensuu-Jukolan suojelija. Presidenttiparille ensimmäinen rasti oli tulevaisuuden kuusien istuttaminen. Kampanja on osa Suomi100 -ohjelmaa ja se jatkaa vuonna 1917 alkanutta perinnettä juhlapuiden istuttamisessa.

Jukola-juhlassa pitämässään tervehdyksessä Jenni Haukio totesi, ettei kyseessä suinkaan ole pelkkä urheilujuhla.

”Aleksis Kiven ja Seitsemän veljeksen myötä tapahtuma kytkeytyy erottamattomasti myös kulttuuriperintöömme”, Jenni Haukio sanoi. ”Joensuu-Jukolassa juhlitaan niin 100-vuotiasta Suomea, Venlojen viestin 40-vuotismerkkivuotta kuin myös Suomen luonnon päivää”.

Hän jatkoi sanomalla, että Jukolassa kiteytyy Suomen juhlavuoden teema Yhdessä.

”Samalla radalla rinnan suunnistavat maailman huiput ja tavalliset kuntourheilijat, talkoolaisten ja kymmenientuhansien katsojien kannustaessa ja eläessä mukana tunnelmassa”, hän totesi, ja sanoi talkootyön hengen olevan yksi 100-vuotiaan Suomemme tärkeistä arvoista. Huomioimatta ei jäänyt myöskään se, että Jukolan johtajana toimi ensimmäistä kertaa viestin historiassa nainen, Arja Makkonen.

Jaettuaan Venlojen juhlaviestin palkinnot ennätti presidenttipari vielä käydä talkoolaisia kiittämässä.

”Parhaat löylyt kuulemma Jukolassa ikinä”, sanoi saunojen lämmittämisestä vastanneeseen porukkaan kuulunut Kalevan Rastin Leena Kortelainen.

Jännitystä Jukolan pitkässä yössä

Kirkonkellot soivat Jukolan lähtömerkkinä tasan kello 19. Tuhansien seuraajien joukossa lähtijöitä kannustivat myös presidentti Niinistö ja Jenni Haukio. Viestin toista osuutta he siirtyivät seuraamaan maastoon pääratamestari Jussi Silvennoisen ja suunnistuksen asiantuntijan Börje Vartiaisen osaavassa seurassa. Samalla tuli Suomen luonnonpäivän tempauksen kehotus ”Nuku yö ulkona” melkein täytettyä: ulkona kyllä oltiin, mutta nukkuminen jäi vähiin.

Joensuu-Jukola ratkesi kello kuuden maissa aamulla, kun ruotsalainen Göteborg IFK tuli voittajana maaliin. Ennen kotimatkaa oli presidentin kunniatehtävänä vielä vastaanottaa 100-vuotiasta Suomea juhlistanut vuoden 2017 Jukolan viestin sanoma: ”Aamu oli kaunis, sen taivas sinisenä, kirkkaana kaarteli, ja metsistä ympärillä kuului raikkaan koillisen kohina.”

Vierailu on osa maakuntamatkojen sarjaa, jonka presidentti tekee tänä vuonna Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Seuraavat matkat suuntautuvat Etelä-Savoon sekä Etelä-Karjalaan. Näiden matkojen ohjelmista ja muiden maakuntamatkojen ajankohdista tiedotetaan myöhemmin.