Tasavallan presidentin ja rouva Jenni Haukion tervehdys kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2022

Kunnioitetut sotiemme veteraanit ja lotat,

Vuodesta 1987 lukien vietetty kansallinen veteraanipäivä on mitä arvokkain juhlapäivä. Se muistuttaa meitä siitä kallisarvoisesta perinnöstä, jonka te, sotiemme veteraanit ja lotat, olette jättäneet.

Tänä vuonna vietämme veteraanipäivää hyvin poikkeuksellisessa maailmantilanteessa. Euroopassa käydään laajamittaista sotaa. Venäjän julma hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt meitä kaikkia.  Uutisten seuraaminen on tuonut monille mieleen ne olot ja ajat, jolloin Suomi oli sodassa.

Vaikeissa oloissa urheasti taistellut Suomi säilytti itsenäisyytensä toisessa maailmansodassa. Tälle pohjalle sotien jälkeen rakennettiin vahva ja hyvinvoiva maa. Yhteinen isänmaamme, joka tunnetaan maailmalla onnellisuudestaan ja vakaudestaan. Tästä meidän on kiittäminen kaikkia niitä, jotka ovat vuosikymmenien mittaan tehneet pyyteetöntä työtä Suomen eteen.

Sotien jälkeiset sukupolvet saivat rakentaa Suomea vakaissa oloissa. Nyt kriisin koetellessa Eurooppaa on meidän kaikkien yhteinen tehtävämme huolehtia päättäväisesti Suomen turvallisuudesta. Päättäjien vastuulla on tehdä turvallisuutta vahvistavia ratkaisuja, mutta on meidän kaikkien yhteinen vastuumme rakentaa yhdessä entistäkin kestävämpää yhteiskuntaa.

Arvoisat sotiemme veteraanit ja lotat,

Teidän uhraustenne ansiosta saamme elää turvallisessa ja vakaassa Suomessa. Kiitos siitä. Voitte olla varmoja, että uhrauksenne ja esimerkkinne eivät unohdu. Suomi huolehtii turvallisuudestaan nyt ja tulevaisuudessa.

Toivotamme teille kunnioitetut sotiemme veteraanit ja lotat hyvää vointia tuleviin päiviin sekä oikein hyvää kansallista veteraanipäivää.

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio
Tasavallan presidentti ja tasavallan presidentin puoliso