Tasavallan presidentin tervehdys Valtakunnallisen Koulurahan julistukseen Kouvolassa 19.8.2015

Hyvät koululaiset,

Kouluvuosi on jälleen alkanut kesälomien jälkeen. Osa on tavannut omat luokkakaverinsa, toiset ovat vaihtaneet koulua ja ovat täysin uuden edessä. Koulurauhan julistus tänään on hyvä muistutus myös siitä, että viihtyisä ja turvallinen kouluvuosi syntyy parhaiten kaikkien oppilaiden ja myös opettajien yhteistyöllä.

On hyvin tärkeää, että jokainen teistä saa käydä koulunsa rauhassa. Siten, ettei tarvitse pelätä joutuvansa pilkatuksi tai kiusatuksi. Uskon, että vahvimmat teistä koululaisista uskaltavat myös puuttua kiusaamiseen. Se todella on rohkeutta, todellista vahvuutta ja arjen sankaruutta – olla heikompien puolella. Pienelläkin teolla ja puolustamisella voi olla vaikutusta, ihmetekoja ei tarvitse tehdä. Kun mahdollisimman moni on yhdessä avoimesti kiusaamista vastaan, niin silloin ainoastaan kiusaajat voivat tuntea itsensä kiusaantuneiksi.

Tässä työssä toivon valppautta ja voimaa myös kaikille opettajille sekä vanhemmille.

Koulurauhan vuoden teema on ”Yhdessä vahvaksi”. Se on osuvasti valittu teema, koska Suomessa on aina pärjätty yhteistyöllä, toinen toistaan tukien, välittäen ja kannustaen. Uskon, että yhdessä tekemällä opimme kaikista eniten ja pystymme vaikuttamaan asioihin. Lisäksi porukassa on usein paljon hauskempaa.

Toivotan teille kaikille oppilaille vahvaa yhteishenkeä sekä uteliasta ja innokasta kouluvuotta.

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti