Tasavallan presidentti Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumneille: Tämän päivän velka on huomista veroa.

Kuva: Aalto-yliopisto/ Julia Weckman

Kuva: Aalto-yliopisto / Julia Weckman

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnipäivän juhlaseminaariin 22. elokuuta 2014. Puheenvuorossaan presidentti Niinistö kertasi Suomen kilpailukyvyn takeita ja varoitti sysäämästä tarvittavia päätöksiä tulevien hallitusten tai sukupolvien harteille.

Ennalta-arvattavuus äärettömän tärkeää

Presidentti aloitti puheenvuoronsa painottamalla investointien merkitystä.  Viime kädessä investoinnit takaavat sen, että Suomessa syntyy tulosta ja sitä kautta suomalaista työtä ja hyvinvointia. Investointien houkuttelemiseksi tarvitaan sopiva toimintaympäristö. ”Keskeistä on tietysti se, että olemme Euroopan unionin jäsen. Likipitäen yhtä keskeistä on, että olemme Euroopan talous- ja rahaliiton jäsen, euroalueen maa.”

Myös naapurimailla on merkitystä: ”Venäjä herättää viimeaikaisten tapahtumien vuoksi kysymyksiä sijoittajissa. Sen vuoksi meille on erittäin tärkeää, että ylläpidämme kahdenväliset suhteet Venäjään niin normaaleina, tavanomaisina ja tulokseen tähtäävinä kuin tähänkin asti.” Euroopan unionin ulkopolitiikasta presidentti tyytyi toteamaan, vain että ”EU:n ulkopolitiikka jättää kyllä runsaastikin tilaa järkevälle toiminnalle”.

Hyötyä on presidentin mukaan myös Suomen kuulumisesta Pohjoismaihin ja pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan kuuluvasta ennalta-arvattavuudesta: ”Hyvinvointiyhteiskunnan keskeisin piirre ei ehkä olekaan sosiaalinen hyvinvointi, vaan sisäpoliittinen vakaus, ennalta arvattavuus, luottamus siihen, miten yhteiskunta tai valtio suunnilleen jatkossa toimii. Se on äärettömän tärkeä tieto.” 

Kuokitaan tämä maa yhdessä kilpailukuntoon

Puhuessaan Suomen julkisesta taloudesta presidentti sanoi huomanneensa, että erityisesti muualla Euroopassa, mutta myös Suomessa on vallalla mentaliteetti, jonka mukaan tarvittavat teot voidaan aina tehdä myöhemmin. Presidentti muistutti, että ”tämän päivän velka on huomista veroa.” Presidentti kehotti odottamisen sijasta tekemään päätöksi ja viittasi Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -kirjan Johannes ”Jussi” Koskelaan: ”Jos se Jussi olisikin toiminut niin, että hän olisi mennyt kylänraitille julistamaan ’Nyt olen tehnyt hyvän päätöksen: se suo kuokitaan – pojan toimesta’. Valtiollisella tasolla tällaista ilmiöt leimaavat helposti sanat ’seuraava hallitus’.”

Presidentti kehottikin noudattamaan Jussin esimerkkiä ja kehotti kuokkimaan tämä maa yhdessä kilpailukuntoon. ”Sillä sai nimittäin poika sitten leipää, vaikkakin petulla jatkettua. Tällaista riskinottoa, riskinottoa poliittisen toimijan kannalta, tietysti toivoisi tänäkin päivänä näkevänsä.”

Kuva: Aalto-yliopisto/ Julia Weckman

Presidentti Niinistöä olivat vastassa Aalto-yliopiston hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta (oik.), rehtori Tuula Teeri ja kauppakorkeakoulun dekaani Ingmar Björkman (vas.). Aalto-yliopisto / Julia Weckman