Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat Ukrainan tilanteesta

Valtioneuvoston viestintäosasto
Tiedote 159/2014
16.4.2014

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat keskiviikkona 16. huhtikuuta 2014 Ukrainan tilanteesta.

Ukrainan tilanne jatkuu huolestuttavana. Jännite Itä-Ukrainassa on lisääntynyt. Hallituksen vetoomuksia hallintorakennusten aseellisen valtauksen lopettamisesta ei ole noudatettu. Hallitus pyrkii velvollisuutensa mukaisesti palauttamaan järjestyksen. Uhreilta ei ole vältytty ja väkivaltaisuuksien leviäminen on mahdollista. Tilanteen rauhoittamiseksi ja jännitteiden lieventämiseksi tulisi kaikkien, mukaan lukien Venäjän, tehdä osuutensa. Ukrainan, Venäjän, EU:n ja Yhdysvaltain neuvottelut Genevessä 17.4. ovat tärkeä mahdollisuus etsiä neuvottelujen kautta ratkaisua ja avata dialogi Ukrainan ja Venäjän välillä. Ukrainan itsenäisyyden, yhtenäisyyden ja alueellisen koskemattomuuden kunnioittaminen on välttämätöntä.

Keskustelussa todettiin myös, että Itämeren valtioiden neuvoston kesäkuun alussa järjestettävää kokousta ei aiemmista suunnitelmista poiketen järjestetä pääministeritason huippukokouksena. Kokous valmistellaan sen sijaan pidettäväksi ympäristöministeritasolla. Muut kokoukset, kuten Euroopan unionin Itämeri-strategian vuosifoorumi, järjestetään suunnitelmien mukaisesti osana Turun Itämeri-tapahtumaa.

Lisätietoja: osastopäällikkö Terhi Hakala, p. 0295 351 300, ulkoasiainministeriö