Tasavallan presidentti jakoi Millennium-teknologiapalkinnon nopean ja edullisen DNA-sekvensoinnin kehittäjille

Presidentti Niinistö jakoi Millennium-teknologiapalkinnon virtuaalisessa palkitsemistilaisuudessa 18.5.2021. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö jakoi Millennium-teknologiapalkinnon virtuaalisessa palkitsemistilaisuudessa 18.5.2021. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Vuoden 2020 Millennium-teknologiapalkinto on myönnetty professori Shankar Balasubramanianille ja professori David Klenermanille tunnustuksena heidän kehittämistään DNA:n sekvensointitekniikoista. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö jakoi palkinnon virtuaalisessa palkitsemistilaisuudessa tiistaina 18. toukokuuta 2021.

Onnittelusanoissaan presidentti Niinistö totesi, että kohtaamillamme haasteilla koronapandemiasta ilmastonmuutokseen on yksi yhteinen piirre: niihin vastaaminen vaatii ratkaisuja, joita vain tekniikka ja tiede voivat tarjota. ”Parempaan elämään tarvitaan rohkeutta, uteliaisuutta ja taitoja omaavia tutkijoita. Tarvitsemme rajattoman yhteistyön läpimurtoinnovaatioita ihmiskunnan hyväksi.”

Cambridgen yliopiston professorit Balasubramanian ja Klenerman ovat yhdessä kehittäneet uraauurtavan Next Generation DNA Sequencing -teknologian (NGS), joka mahdollistaa DNA:n lukemisen nopeasti, tarkasti ja edullisesti. Tekniikalla katsotaan olevan merkittäviä yhteiskunnallisia hyötyjä muun muassa tappavien sairauksien, kuten koronavirustaudin ja syöpien vastaisessa taistelussa. Sitä voidaan käyttää hyödyksi myös esimerkiksi kasvitautien torjunnassa ja ruoantuotannon edistämisessä.

”Innovaatiolla on valtava vaikutus biologiaan ja lääketieteeseen maailmanlaajuisesti”, presidentti Niinistö sanoi.

Millennium-teknologiapalkinto on yksi arvostetuimmista tiede- ja teknologia-alan palkinnoista. Kansainvälinen, tieteen ja teknologian laaja-alaista vaikutusta yhteiskunnan hyvinvointiin korostava palkinto on jaettu kahden vuoden välein vuodesta 2004 ja sen arvo on miljoona euroa. Yhdeksästä aiemmasta Millennium-teknologiapalkinnon voittajasta kolmelle on sittemmin myönnetty Nobel-palkinto.

Presidentti Niinistö on Millennium-palkinnon suojelija. Palkinnon myöntää Tekniikan Akatemia -säätiö TAF.

Vuoden 2020 palkinnon jakamista siirrettiin koronapandemian vuoksi vuodella.