Pääministeri Stubbin hallitus tervehdyskäynnillä Mäntyniemessä. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti uuden hallituksen tiistaina 24. kesäkuuta 2014. Pääministeri Alexander Stubbin johtama hallitus on Suomen 73:s. Presidentin esittelyssä tasavallan presidentti vapautti valtioneuvoston jäsenyydestä Jyrki Kataisen johtaman hallituksen ministerit ja nimitti uudet ministerit tehtäviinsä. Nimityksen ja järjestäytymisistunnon jälkeen eronnut ja uusi hallitus kävivät tervehdyskäynnillä Mäntyniemessä.
Presidentti Niinistö kiitti tehtävänsä jättänyttä pääministeriä Jyrki Kataista yhteistyöstä ja totesi, että hallituskautta on leimannut talous ja talouden globaali kriisi. ”Sen vaikutuksia ei Suomella, ei Euroopallakaan, ollut mahdollista välttää. Tavoitteena oli aivan oikein oman talouden tasapainottaminen ja kasvun herättäminen. Myös seuraavat hallitukset joutuvat asettamaan samat tavoitteet.”
Tehtävänsä jättänyt pääministeri Katainen tervehtii presidentti Niinistöä. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.
Presidentti Niinistön mukaan EU-politiikassa tarina, näyttämö ja kulissit ovat jatkuvasti vaihtuneet. ”Suomenkin rooli on muuttunut. Mallioppilas on kyseenalaistanut mallia silti pysyen lukujärjestyksessä.”
”Yhteistyö hallituksen ja presidentin välillä on sujunut myös perustuslain uusimpien pykälien pohjalta. Ehkä kuitenkin olemme joutuneet jakamaan sen kokemuksen, ettei ainakaan samaan suuntaan meneviä pykäliä ole aihetta lisätä. Kevään aikana saimme kokemusta siitä, miten erityisesti kriisitilanteiden yhteydessä korostuu yhteistoiminnan merkitys, kun samaa aihetta käsitellään sekä EU:n että muissa puitteissa”, presidentti Niinistö sanoi.
”Näyttäkää meille!”
Uutta pääministeriä ja hallitusta presidentti Niinistö kehotti tarttumaan heti toimeen. ”Paljon puhutut, usein ”päätetyt” rakenteiden uudistamiset on vihdoin lopullisesti ratkaistava ja toteutettava. Edessä on siis vaativa ajanjakso”.
Uusi pääministeri Alexander Stubb tervehtii presidenttiä. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.
Presidentti muistutti, että vaativa ajanjakso on myös mahdollisuus meille kaikille näyttää, että tämä kansa yhä vielä nujertaa vaikeudet. ”Ja se on mahdollisuus myös hallitukselle. Puhuttiin minihallitusohjelmasta. Hallituksen toimikausikin tulee olemaan minimittainen. Tämän ei ollenkaan tarvitse tarkoittaa, etteikö meille tulisi maksihallitus. Näyttäkää meille!”, presidentti kannusti.
Presidentti Niinistö käsitteli puheessaan myös Ukrainan kriisiä ja Suomen turvallisuuspolitiikkaa. ”Ratkaisujen hakeminen ja tukeminen on nyt tärkein tehtävä. Samalla on arvioitava, mitä tämä kaikki tarkoittaa ja toisaalta ei tarkoita juuri Suomelle. Yksi johtopäätös on selvä. Meidän on ensisijaisesti itse pidettävä huolta omasta puolustuskyvystämme. Se edellyttää panostuksia, ehkä suurempia kuin mistä olemme tähän asti puhuneet.”
”Toinen johtopäätös on yhtä ilmeinen. Kansainvälisen turvallisuuspoliittisen ja puolustusyhteistyön kehittäminen on nyt tärkeää ja se on yhteinen tehtävämme. Kultarannan keskusteluissa ehdotettiin kansainvälisen turvallisuusyhteistyömme selvityksen päivittämistä. Tähän asiaan voimme palata tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa.”
”Pysyvä luottamuslause”
Lopuksi presidentti Niinistö muistutti luottamuksen ja rohkeuden merkityksestä. ”Päättäjiltä odotetaan, että kansalaisten elämisen puitteet turvataan. Siitä on saatava pysyvä luottamuslause. Päättäjien odotetaan myös jättävän tilaa ja vapautta luovuudelle, ja ymmärtävän niin onnistumista kuin epäonnistumista. On rohkaistava, siihenkin, että asiat tehdään toisin”, presidentti Niinistö sanoi.
- Presidentti Niinistön puhe eroavalle hallitukselle
- Presidentti Niinistön puhe uudelle hallitukselle
- Lisätietoa uudesta hallituksesta ja pääministerien puheet valtioneuvoston verkkosivustolla
Hallituksen uudet ministerit Laura Räty, Lenita Toivakka ja Petteri Orpo kättelyvuorossa. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.