Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaanotti von Hayek -talouspalkinnon

Kuva: Friedrich-August-von-Hayek-StiftungSaksan entinen liittopresidentti Roman Herzog luovutti von Hayek -palkinnon presidentti Sauli Niinistölle Freiburgissa. Kuva: Friedrich-August-von-Hayek-Stiftung

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaanotti sunnuntaina 17. marraskuuta 2013 Friedrich-August-von-Hayek -säätiön talouspalkinnon Freiburgissa, Saksassa. Palkintopuheen piti Saksan entinen liittopresidentti, kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entinen pääjohtaja Horst Köhler.

Puheessaan Köhler kiinnitti huomiota siihen, että presidentti Niinistö on kehottanut suomalaisia hyväksymään globalisaation haasteet ja tarttumaan sen luomiin mahdollisuuksiin niin, että Suomi voi kasvaa ja hyötyä niin yksilötasolla, kansakuntana kuin taloutena. Jo aiemmin julkistetuissa palkintoperusteissa presidentti Niinistöä kiitettiin hänen valtiovarainministeriaikanaan 1996-2003 osoittamastaan päättäväisestä sitoutumisesta talouden tasapainottamiseen ja julkisen talouden vakauttamiseen sekä Suomessa että Euroopan talous- ja rahaliitossa. Palkinnon luovutti presidentti Niinistölle Saksan entinen liittopresidentti Roman Herzog.

Kiitospuheessaan tasavallan presidentti muistutti, että Euroopan taloustilanne on edelleen hyvin hauras. Presidentti Niinistö sanoi, että työpaikkojen, kasvun ja kilpailukyvyn lisäämisen rinnalla on tehtävä rakenteellisia uudistuksia, jotta velaksi elämisen kierre saadaan katkaistua. Poliitikot ovat presidentti Niinistön mukaan nyt vaikeassa paikassa: ”Samalla kun poliitikkojen on saatava talous taas vauhtiin, on heidän myös selvittävä lisääntyvästä populismista ja huolista sen suhteen, horjuvatko yhteiskunnalliset ja demokraattisen järjestelmät. Tämän hetken Euroopassa ei ole helppoa olla poliitikko, mutta jos nyt tekee oikeita päätöksiä, muistetaan se myöhemmin lämmöllä – ja joskus jopa äänestetään uudelleen valtaan”, kannusti presidentti Niinistö.