Tasavallan presidentti Sauli Niinistön joulutervehdys suomalaisille rauhanturvaajille

Tällä hetkellä suomalaisia rauhanturvaajia palvelee yhdeksässä sotilaallisessa kriisinhallinta- tai sotilastarkkailuoperaatiossa. Käynnissä olevat tehtävät ovat tärkeä osa kansainvälistä vastuunkantoamme rauhan eteen. Rauhaa ei voi pakottaa, vaan se on rakennettava. Sen eteen on oltava valmis tekemään arkisia ja pieniä tekoja. Kenties tästä syystä monet Euroopassa tottuivat pitämään rauhaa jopa itsestäänselvyytenä.

Rauhan eteen on työskenneltävä joka ikinen päivä. Vaikka mahdollisuudet olisivat pienet ja työ vaatisi paljon ponnisteluja. Teiltä vaaditaan myös kylmähermoisuutta kuumissa olosuhteissa.  Osallistuminen palvelee Suomen kansainvälisiä suhteita ja on osoitus Suomen halusta osallistua kansainvälisten ongelmien ratkaisuun.

Kriisien keskellä suomalainen sotilas on tunnettu luotettavuudesta ja yhteistyökyvystä. Kiitosta on kuulunut muilta operaatiokumppaneilta. Palvelukseenne ja kriisien kohtaamiseen teillä on hyvät eväät. Laadukas sotilaskoulutuksenne yhdistettynä muuhun kerryttämäänne osaamiseen ja kokemukseen sekä kunnioitus ja ymmärrys muita kulttuureja kohtaan antaa tälle vahvan pohjan.

Tätä perintöä te vaalitte parhaillaan eri mantereilla ja operaatioissa. Olette olleet valmiita palvelemaan haastavissakin tilanteissa muiden suojelemiseksi kaukana kotimaasta ja vieraassa ympäristössä. Paikalliset tarkkailevat näyttämäänne esimerkkiä jokainen päivä. Läsnäolonne mahdollistaa esimerkiksi sen, että lapset uskaltavat kulkea kouluun. Siinä, jos jossakin, on tulevaisuuden toivoa.

Kiitän teitä palveluksestanne kriisinhallintaoperaatioissa sekä arvokkaasta työstänne vakauden eteen eri puolilla maailmaa. Toivotan teille ja läheisillenne rauhallista joulua sekä kaikkea hyvää vuodelle 2023.

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti