Tasavallan presidentti Sauli Niinistön lausunto Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen jälkeen Sotshissa 15.8.2014

(puhutun tekstin litterointi)

”Haluan kiittää presidentti Putinia erittäin avoimesta keskustelusta. Kuten mainitsitte, Venäjän ja Suomen suhteet ovat moninaiset. Meillä on pitkä traditio talousyhteistyöstä, meillä on hyvät poliittiset yhteydet ja tuolla rajaseudulla ihmiset kulkevat rajan yli ja tapaavat toinen toisiaan, hoitavat asioitansa keskenään. Puhuimme tänään myöskin merkittävistä projekteista, pitkäaikaisista taloudellisen yhteistyön projekteista, jotka tuntuvat etenevän ja joilla ei sinänsä ole mitään tekemistä pakotteiden kanssa.

Mutta on totta, että pakotteet vaikuttavat kaikkeenkin talouteen, kuten presidentti Putin mainitsi, globaalistikin. Niiden syynä on ollut Ukrainan kriisi ja siksi puhuimme paljon tänään kriisin selvittämisestä. Kriisi ei ole pelkästään katastrofi ukrainalaisille, sillä on vahvoja heijastusvaikutuksia. Itse olen ollut hyvin huolissani siitä, että Venäjän ja Euroopan unionin välit ovat tuntuvasti viilentyneet ja globaalisti me olemme kuulleet puheita kylmän sodan porteista.

Olemme tänään kuulleet, että Itä-Ukrainan kärsiville kovin välttämätön avustuskuljetus on etenemässä ja että on löytynyt yhteisymmärrystä Venäjän, Ukrainan ja Punaisen Ristin välille sen perille toimittamisesta. Toivottavasti tämä on osoitus keskinäisen luottamuksen löytämisen mahdollisuudesta, sillä sitä tarvitaan seuraavan askeleeseen, jonka tulisi olla aselepo. Jotta aseet saadaan vaikenemaan, on välttämätöntä olla luottamusta ja toimia myös Venäjältä. On varmistettava, ettei rajan yli kulje aseellista voimaa.

Juuri nyt näyttää olevan  myös yhteisiä pyrkimyksiä, tosin alkuvaiheessa, asioiden selvittämiseksi. Haluan toivottaa kaikkea menestystä niissä pyrkimyksissä Venäjälle ja kansainvälisille toimijoille. Lopuksi sallinette muistuttaa, että Suomi on ollut ja on edelleenkin valmis jatkamaan tarjouksessaan hyvien palvelujen antamisessa, jos niistä on jotakin hyötyä asioiden eteenpäin viemiseksi.”