Ukrainan tilanne sekä YK:n rauhanturva esillä tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa

Valtioneuvoston viestintäosasto
Tiedote 401/2015
7.8.2015

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat perjantaina 7. elokuuta Ukrainan tilanteesta.

Suomi seuraa huolestuneena Itä-Ukrainassa jatkuvia taisteluja. Raskasta aseistusta käytetään vastoin Minskin sopimusta ja kuolonuhreja tulee jatkuvasti. Etyjin tarkkailijat ovat joutuneet vaaratilanteisiin. Suomi vetoaa tulitauon rikkojiin Minskin sopimuksen kunnioittamiseksi ja tarkkailijoiden turvallisuuden takaamiseksi. Myös Venäjällä on keskeinen rooli siinä, että väkivaltaisuudet saadaan loppumaan ja Minskin sopimuksen toimeenpanossa edetään. Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta totesivat myös, että selvitetään edellytyksiä EU:n matkustusrajoituksiin liittyvien poikkeussäännösten selkeyttämiseksi parlamentaarisen yhteistyön, ensisijassa Etyjin, osalta.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat myös YK:n rauhanturvatoiminnasta. Rauhanturvaamiseen kohdistuu uusia haasteita toiminnan kasvaneiden vaatimusten myötä. Suomi on tällä hetkellä Euroopan kuudenneksi suurin YK-rauhanturvaan osallistuva maa. Suomen operaatio-osallistumisista suurin on Libanonissa (UNIFIL), jossa Suomi jatkaa suomalais-irlantilaisen pataljoonan johtovaltiona vuoden 2016 loppuun saakka noin 350 sotilaalla.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Jaana Teckenberg, p. 0295 350 881 (Ukrainan tilanne), oikeuspäällikkö Päivi Kaukoranta (matkustusrajoitukset), p. 0295 351 144 ja apulaisosastopäällikkö Timo Kantola, p. 0295 351 477 (rauhanturva), ulkoasiainministeriö