Venäjän presidentti Punkaharjulla ja Savonlinnassa – presidentti Niinistö: Jatkuva dialogi on tarpeen

Presidentti Niinistö ottaa vastaan presidentti Putinin hotelli Punkaharjussa, Savonlinnassa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö otti vastaan presidentti Putinin hotelli Punkaharjussa, Savonlinnassa. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimä Venäjän presidentti Vladimir Putinin työvierailu Suomeen torstaina 27. heinäkuuta 2017 oli tiivis, mutta monipuolinen.

Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä juhlistava vierailu alkoi Savonlinnan Punkaharjulla, jossa presidentti Niinistö otti presidentti Putinin vastaan Hotelli Punkaharjun pihalla. Hotellin keinutuoliverannalla käytyjen keskustelujen aiheina olivat kahdenvälisten suhteiden lisäksi muun muassa Itämeren turvallisuustilanne, ympäristöasiat, arktinen alue ja Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuus sekä Ukrainan kriisi.

Keskustelujen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö kiinnitti huomiota Itämeren alueella kasvaneeseen sotilaalliseen liikenteeseen ja syksyllä pidettäviin kahteen suureen sotaharjoitukseen, Auroraan ja Zapadiin.

”Jotta vältytään sellaiselta, mitä kukaan ei halua, on jatkuva dialogi varsin tarpeen”, presidentti painotti. ”Toivoisin, että Suomessakin kiinnitettäisiin huomiota siihen, etteivät asiat ole pelkästään menneet huonoon suuntaan. Viittaan nyt Naton pääsihteeri Stoltenbergin antamaan haastatteluun jossa hän toteaa, että edellinen Nato-Venäjä-neuvostokokous oli rakentava.”

”Ja dialogin tarpeellisuudesta kertonee myös se, että ICAO, jossa mukana ovat Venäjä, muut Itämeren maat ja Nato, on onnistunut sopimaan hyvistä käytännöistä ilmaliikenteessä ja jatkaa edelleen tätä transponderiasian käsittelyä, jossa näyttää olevan hyvää henkeä.”

Tarjous, josta vaikea kieltäytyä

Suomen toukokuussa alkanut Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskausi oli Punkaharjullakin esillä. ”Sain kovasti ymmärtämystä presidentti Putinilta sellaista ajatusta kohtaan, jossa Suomi esittäisi tarjouksen, josta on vaikea kieltäytyä. Tarjouksessa olisi kyse mustan hiilen, noen, torjunnasta. Siinähän on kaksi elementtiä: vanhentuneet energialaitokset ja soihduttaminen.”

Ympäristöasioista oli esillä myös Pietarin lähellä sijaitseva Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikka. ”Siitä puhuimme jo viime vuonna ja nyt on tapahtunut edistystä. On otettu näytteitä ja toivottavasti päästään eteenpäin konkreettisiin toimiin.”

Juhlavuoden vierailu

”Me arvostamme sitä, että presidentti Putin on tullut kunnioittamaan juhlavuottamme. Samalla vietämme 25-vuotistaivalta Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa”, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti Putin kiitti lehdistötilaisuudessa kutsusta Suomen itsenäisyyden juhlavuotena. ”Tässä yhteydessä me toteutamme mittavan ohjelman, joka koskee yhteisiä kulttuurisia tapahtumia”, presidentti Putin sanoi. Erityisesti Pietarissa Suomi 100 -vuotta juhlitaan aktiivisesti mm. luentosarjojen, näyttelyjen ja musiikkitapahtumien kera.

Presidentti Putin totesi, että naapurimaiden välinen kauppa kasvaa ja sijoitusyhteistyö kehittyy. ”Yhteinen tavoitteemme on, että vauhti säilyy. Maidemme elinkeinoelämämme kiinnostus on molemminpuolinen ja korkealla tasolla.”

Suomi rakentaa hyviä suhteita

Lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö vastasi hänelle esitettyyn kysymykseen toteamalla, että Suomi rakentaa suhteitaan yhtä lailla naapurimaahan kuin myös Euroopan unioniin ja Yhdysvaltoihin. ”Ei siinä ole mistään tasapainoilusta kysymys, vaan minusta sellaisesta järjestyksestä joka oli hyvä maailmanlaajuisestikin: että ymmärretään toisiamme”, presidentti sanoi.

”Mitä tulee suhteeseen Venäjään, niin olen täysin samaa mieltä kuin Naton huippukokouksessa Varsovassa – jossa kaikki Nato-maat viime kesänä olivat mukana – että dialogi on varsin tarpeen. Olen myös havainnut, että liittokansleri Merkel ja presidentti Macronkin ovat sitä harrastaneet. Ja minusta se on erittäin hyvä asia.”

Presidentit vilkuttivat höyrylaiva S/S Saimaalta Savonlinnan satamaan kerääntyneelle yleisölle. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentit vilkuttivat höyrylaiva S/S Saimaalta Savonlinnan satamaan kerääntyneelle yleisölle. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Höyrylaivaristeily ja Jolanta-ooppera

Punkaharjun jälkeen ohjelmassa oli höyrylaivaristeily Saimaalla. Presidentit risteilivät S/S Saimaalla Olavinlinnaan ja keskustelivat matkan ajan laivan peräkannella

Olavinlinnassa presidentit osallistuivat kaupungin isännöimälle päivälliselle ja seurasivat Pjotr Tšaikovskin Jolanta-oopperan esitystä Savonlinnan Oopperajuhlilla. Ooppera on Bolshoi-teatterin vierailuteos.

Presidentit keskustelivat oopperan jälkeen hyvin pienessä kokoonpanossa vielä lähes kahden tunnin ajan. He käsittelivät perusteellisesti keskeisiä maailmanpoliittisia kysymyksiä ja niiden taustoja, erityisesti Pohjois-Koreaa, Syyriaa ja Ukrainaa.

Presidentti Niinistö ja presidentti Putin tapasivat viimeksi maaliskuussa 2017 arktisessa konferenssissa Venäjän Arkangelissa. Suomessa presidentti Putin vieraili heinäkuussa 2016, jolloin presidentit tapasivat Kultarannassa.