Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Suomessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaanotti Venäjän presidentti Vladimir Putinin työvierailulle Suomeen. Kuva: Roni Rekomaa / Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi Venäjän presidentti Vladimir Putinin työvierailua Suomessa keskiviikkona 21. elokuuta 2019.

Vierailun viralliset keskustelut järjestettiin Presidentinlinnassa iltapäivällä. Yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö kertoi, että keskustelussa oli esillä monipuolisesti kahdenvälisiä ja alueellisia aiheita kuten yhteistyö Euroopan neuvoston piirissä, mustan hiilen torjunta sekä Itämeren tilanne.

”Suomen arktisen neuvoston puheenjohtajakaudellahan mustan hiilen torjunta oli voimakkaasti esillä ja olen hyvin tyytyväinen kuultuani nyt presidentiltä, että Venäjä on ottanut sen haasteen vakavasti”, presidentti Niinistö sanoi lehdistötilaisuuden alussa.

Viralliset keskustelut kolmannen kerroksen salongissa. Kuva: Roni Rekomaa/Tasavallan presidentin kanslia

Euroopan neuvostoon liittyen presidentti Niinistö totesi olevansa tyytyväinen siihen, että Venäjä on jälleen mukana neuvoston työssä. ”Tätä ratkaisua Suomikin oli edistämässä. On erittäin tärkeää, että Venäjä on eurooppalaisen ihmisoikeussäätelyn sisällä”, presidentti Niinistö sanoi.

Lehdistötilaisuudessa esille nousseen keskimatkan ja keskipitkän matkan ohjuksia rajoittavan INF-sopimuksen raukeamisen presidentti Niinistö näki hyvin ongelmalliseksi. ”Luulen, että se on kaikkein ongelmallisin Euroopalle. Siksi olisi kyllä äärimmäisen tärkeää, että uudet neuvottelut kyettäisiin asevalvonnan osalta käynnistämään ja pääsemään sopimuksiin”, presidentti Niinistö sanoi medialle.

Presidentti Niinistön mukaan myös Ukrainasta ehdittiin tunnin mittaisen keskustelun aikana puhua. ”Näyttää siltä, että käytännön töitä on tekeillä ja niitä pyrin sitten edistämään”, hän totesi. Presidentti Niinistö tekee virallisen vierailun Ukrainaan ensi kuussa.

Presidentti Niinistön ja presidentti Putinin lehdistötilaisuus Valtiosalissa. Kuva: Roni Rekomaa/Tasavallan presidentin kanslia

Kahdenvälisissä suhteissa ei ongelmia

Yhtenä aiheena vierailun keskusteluissa oli myös Suomen ja Venäjän kahdenväliset suhteet. ”Monet asiat ovat menossa parempaan suuntaan, jos tarkastellaan vaikka keskinäistä kaupankäyntiä tai turismia. Kummassakin on nähtävissä lisäystä”, presidentti Niinistö sanoi.

Lehdistötilaisuuden jälkeen presidentit siirtyivät Kultaranta VIII -veneellä Suomenlinnaan, jossa he jatkoivat päivän keskusteluja päivällisen yhteydessä.

Presidentti Niinistö ja presidentti Putin Suomenlinnassa. Kuva: Roni Rekomaa/Tasavallan presidentin kanslia

Presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus