Yhdessä tekeminen on vahvuutta – Presidentti Niinistö ja rouva Haukio vierailivat Vaasassa

Yhteiskuvassa Vaasan nuorisovaltuuston kanssa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Yhteiskuvassa Vaasan nuorisovaltuuston kanssa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailivat Vaasassa torstaina 1. marraskuuta 2018.

Vierailu alkoi Yrityskylästä, jonka toimintaan presidenttipari tutustui yhdessä Vaasan nuorisovaltuutettujen kanssa. Yrityskylä on kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattu oppimiskokonaisuus, jossa opitaan erilaisten harjoitusten kautta työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta.

Nuorisovaltuutettujen kanssa presidenttipari keskusteli ilmastonmuutoksesta, kierrätyksestä ja nuorten asioista. ”Nuoret eivät vain someta, vaan ovat valtavan hyvin perillä ilmastonmuutoksesta”, valtuuston varapuheenjohtaja Roosa Rantala sanoi alustuksessaan. Hän korosti, että tämän päivän poliittiset ratkaisut vaikuttavat juuri nuoriin. ”It’s time to take action!”

Suvilahden alakoulun kuudesluokkalaisilla oli meneillään yrityskyläpäivä. Oppilaat harjoittelivat toimimaan simuloidussa kaupungissa eri ammateissa, kuluttajina ja kansalaisina. Presidenttipari tapasi nuoria mm. Wärtsilän, ABB:n ja Osuuskauppa KPO:n pisteillä.

Yrityskylän jälkeen presidentti Niinistö ja rouva Haukio siirtyivät opetus- ja tutkimuslaboratorio Technobothniaan. Pyöreän pöydän keskustelussa tutkijoiden, yritysten ja Vaasan kaupungin edustajien aiheina olivat ympäristön kannalta puhtaammat teknologiat: uusiutuvat energialähteet, tuulivoima ja uusi akkuteknologia.

”Me osaamme tehdä asioita yhdessä”, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry sanoi Vaasan ihmeestä. Erityisvahvuutena on valtava kansainvälisyys, joka asettaa myös haasteita. Vaasan yliopiston vararehtori Annukka Jokipii kertoikin, että kampuksella puhutaan yli sataa kieltä.

Vaasalla menee hyvin

Iltapäivällä presidentti Niinistö ja rouva Haukio tapasivat kansalaisia kauppakeskus Rewell Centerissä Vaasan keskustassa. ”Kuulin, että Vaasassa menee kuin Strömsössä. Tai ainakin erittäin hyvin”, presidentti Niinistö sanoi kaupunkilaisille pitämässään puheessa.

”Technobothnialla kertoivat, että yhteistyö sujuu täällä hienosti. Voisi kuvitella, että kaksikielisissä kunnissa yhteistyö olisi vaikeampaa. Mutta toisin täällä: kaksikielisyys auttaa yhteistyössä. Yleensä sanotaan, että kieli yhdistää, täällä sanotaan, että kielet yhdistävät.”

Presidentti Niinistö totesi, että vierailu on ollut rohkaiseva alkaen nuorten keskusteluista huipputeknologiayrityksiin tutustumiseen: ”Ilmastonmuutoksen torjuminen näyttää olevan keskeisesti ajatuksissa. Se on hieno asia.”

Puheen jälkeen toimittaja Stig Nygård haastatteli presidenttiä Rewell Centerin lavalla.

Vierailun päättyi Vaasan kaupungintalolle, jossa presidentti Niinistö ja rouva Haukio osallistuivat Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkestereiden yhteiskonserttiin. Konsertissa esitettiin Leif Segerstamin sinfonia nro 319, Ihmisihme, joka on omistettu presidenttiparin pojalle Aarolle.