Yhteiset globaalit haasteet, monenkeskisen järjestyksen tulevaisuus ja taloudellinen yhteistyö esillä presidentti Niinistön vierailulla Brasiliassa

Yhteinen lehdistötilaisuus keskustelujen päätteeksi. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Yhteinen lehdistötilaisuus keskustelujen päätteeksi. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki virallisen vierailun Brasiliaan 1.–2. kesäkuuta 2023 Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silvan kutsusta.

Vierailu alkoi torstaina 1. kesäkuuta pääkaupungista Brasíliasta. Presidentti Niinistön ja presidentti Lulan välisissä keskusteluissa esillä olivat geopoliittinen tilanne, yhteiset globaalit haasteet, ajankohtaiset alueelliset kysymykset sekä Suomen ja Brasilian kahdenväliset suhteet.

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö totesi keskustelujen olleen hyvin mielenkiintoiset. ”Brasilian lipussa olevat sanat, eli järjestys ja edistys, ovat pöydällä. Ja lisäisin siihen helposti myös aktiivisuuden geopolitiikassa. Brasilia on palannut geopoliittisiin pöytiin, ja se on lämpimästi tervetullutta.”

Kahdenvälisistä suhteista presidentti nosti esille Suomen ja Brasilian välisen taloudellisen yhteistyön, jossa hänen mukaansa on paljon mahdollisuuksia. ”Meillä kaikilla on yhteinen velvollisuus kantaa taakkamme ja hoitaa osamme maailman pelastamisessa. Ja tämä antaa paljon mahdollisuuksia taloudelliseen yhteistyöhön biopolttoaineissa, telekommunikaatiossa, liikenteessä, kiertotaloudessa, ja olen varma, että tämä kiinnostaa monia suomalaisia yrityksiä.”

Ukrainan sotaan liittyen presidentti Niinistö kertoi presidenttien jakaneen käsityksen siitä, että rauha on kaikkein tärkeintä. ”Mielestäni jokainen rauhanpyrkimys on hyvin arvokas. Ajattelemme, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan laittomasti, ja Ukraina ansaitsee oikeutetun rauhan. Eli rauhan, jonka Ukraina voi hyväksyä.” Presidentin mukaan on kuitenkin selvää, että kun rauha saavutetaan, tarvitaan maailmanlaajuisia keskusteluja siitä, miten sen pysyvyys taataan.

Presidentti Niinistön ohjelmassa oli vierailun ensimmäisenä päivänä myös keskustelut liittovaltion senaatin puhemies Rodrigo Pachecon ja korkeimman oikeuden presidentti Rosa Weberin kanssa. Keskusteluissa sivuttiin muun muassa geopoliittista tilannetta sekä Suomen ja Brasilian kahdenvälisiä suhteita ja oikeusjärjestelmiä.

Perjantaina 2. kesäkuuta presidentti Niinistö vieraili São Paulossa, jossa hän tapasi osavaltion kuvernööri Tarcísio de Freitasin sekä osallistui São Paulon osavaltion teollisuusliiton järjestämään yritystilaisuuteen.

Tilaisuudessa pitämässään puheenvuorossa presidentti Niinistö totesi Suomen ja Brasilian molempien olevan demokratioita ja markkinatalouksia, jotka menestyvät sääntöihin perustuvassa kansainvälisessä kaupassa. ”Uskon, että tämänpäiväinen vuorovaikutus auttaa brasilialaisia ja suomalaisia yrityksiä luomaan yhteyksiä ja aitoja win-win-kumppanuuksia.”

Tilaisuuteen osallistui suomalaisen ja brasilialaisen elinkeinoelämän edustajia. Presidentti Niinistölle luovutettiin tilaisuudessa myös São Paulon teollisuusliiton myöntämä ansiomitali, joka on liiton korkein ulkomaalaiselle henkilölle annettava tunnustus.

Presidentti Niinistön seurueeseen Brasiliassa kuului yritysvaltuuskunta, jossa on edustajia elinkeinoelämän eri toimialoilta.