YK:n pääsihteeri vieraili Suomessa – ilmastonmuutos ja pakolaiskriisi esillä

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vieraili puolisonsa Ban Soon-taekin kanssa Suomessa 8.-9. joulukuuta 2015 tasavallan presidentti Sauli Niinistön kutsusta. Presidentti Niinistö otti puolisonsa Jenni Haukion kanssa vieraat vastaan keskiviikkoaamuna 9. joulukuuta Mäntyniemessä, jossa he tarjosivat pääsihteerille ja rouva Banille aamiaisen.

Tämän jälkeen pääsihteeri Ban ja presidentti Niinistö puolisoineen osallistuivat Suomen YK-jäsenyyden 60-vuotisjuhlaan Finlandia-talolla, jossa molemmat päämiehet pitivät puheen.

Pääsihteerin ja presidentin viralliset keskustelut järjestettiin Presidentinlinnassa, ja esillä olivat mm. ilmastonmuutos, terrorismin vastainen toiminta ja YK:n rauhanoperaatiot sekä pakolaiskriisi.

Positiivinen henki

”Jaamme pääsihteerin kanssa samanlaisen tuntemuksen Pariisin ilmastokokouksesta”, presidentti Niinistö sanoi lehdistötilaisuudessa keskustelujen jälkeen. ”Neuvotteluissa oli positiivisempi ja yhteistyökykyisempi henki. Ja se on erittäin hyvä merkki. Toivommekin, että jatkatte erittäin tärkeää työtänne ja saavutatte Pariisissa tuloksen.”

Presidentti Niinistön mukaan olemme kaikki hyvin riippuvaisia toisistamme ja ilmastonmuutos on yhteinen vihollisemme. ”Toinen yhteinen vihollisemme on terrorismi, joka on jälleen kerran ravistellut meitä”, presidentti sanoi. ”On hyvin tärkeää, että YK:n rauhanrakentaminen Syyriassa ja Ukrainassa jatkuu. Se on myös ainoa ratkaisu Euroopan unionin tämänhetkiseen pakolaisongelmaan.”

Pääsihteeri Ban saapui Helsinkiin suoraan Pariisin ilmastokokouksesta ja palasi jatkamaan neuvotteluja. Pääsihteeri kiitti presidentti Niinistöä sitoutumisesta ja osallistumisesta ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. ”Tämä on kriittinen hetki kaikille maille yhdistää voimamme, jotta voisimme pelastaa planeettamme”, pääsihteeri Ban sanoi.

Pääsihteerin ja presidentin keskusteluissa olivat esillä myös kestävä kehitys ja Agenda 2030 -toimintaohjelma. Presidentinlinnassa järjestelylle lounaalle osallistuivat mm. pääministeri Juha Sipilä sekä presidentit Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen.

Suomen-vierailunsa aikana pääsihteeri Ban tapasi myös eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan ja ulkoasiainvaliokunnan jäsenet sekä ulkoministeri Timo Soinin. Lisäksi pääsihteeri tutustui turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen yhdessä sisäministeri Petteri Orpon kanssa.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio ja rouva Ban Soon-taek vierailivat yhdessä Kallion ala-asteella ja osallistuivat lounastapaamiseen, jossa oli mukana lasten parissa työskentelevien järjestöjen edustajia.

Suomen YK-jäsenyys täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Suomi hyväksyttiin YK:n jäseneksi 14.12.1955. Jäsenhakemuksen Suomi jätti jo 1947. YK on säilyttänyt asemansa Suomen ulkopolitiikan kivijalkana. Viimeaikoina Suomi on profiloitunut erityisesti rauhanvälityksen ja naisten oikeuksien kautta.

Video: Vierailun lehdistötilaisuus

Kuvia

 Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukion vastaanottivat YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin ja puolisonsa Ban Soon-taek Mäntyniemessä, jossa he tarjosivat aamiaisen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukion vastaanottivat YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin ja puolisonsa Ban Soon-taek Mäntyniemessä, jossa he tarjosivat aamiaisen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Pääsihteeri Ban  ja presidentti Niinistö osallistuivat Suomen YK-jäsenyyden 60-vuotisjuhlaan Finlandia-talolla, jossa molemmat päämiehet pitivät puheen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Suomen YK-jäsenyys täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Suomi hyväksyttiin YK:n jäseneksi 14.12.1955. Jäsenhakemuksen Suomi jätti jo 1947. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Pääsihteeri Ban ja presidentti Niinistö puhuivat Suomen YK-jäsenyyden 60-vuotisjuhlassa Finlandia-talolla. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Pääsihteeri Ban ja presidentti Niinistö puhuivat Suomen YK-jäsenyyden 60-vuotisjuhlassa Finlandia-talolla. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Virallinen kuva Presidentinlinnan Keltaisessa salissa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Pääsihteeri Ban kirjoittaa Linnan vieraskirjaan. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Pääsihteerin ja presidentin viralliset keskustelut järjestettiin Presidentinlinnassa, ja esillä olivat mm. ilmastonmuutos, terrorismin vastainen toiminta ja YK:n rauhanoperaatiot sekä pakolaiskriisi. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Delegaatioiden väliset keskustelut Presidentinlinnassa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Pariisin ilmastoneuvotteluissa oli positiivisempi ja yhteistyökykyisempi henki, ja se on erittäin hyvä merkki, presidentti Niinistö sanoi lehdistötilaisuudessa keskustelujen jälkeen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentinlinnassa järjestelylle lounaalle osallistuivat mm. pääministeri Juha Sipilä sekä presidentit Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Presidentinlinnassa järjestelylle lounaalle osallistuivat mm. pääministeri Juha Sipilä sekä presidentit Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia