Ympäristöteema näkyi ja kuului vuoden 2018 itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla 

Hyvää itsenäisyyspäivää! Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa Presidentinlinnassa torstaina 6. joulukuuta 2018. Vastaanoton teema, yhteinen ympäristömme, heijastui muun muassa kutsuvieraissa, musiikissa, tarjoilussa ja koristeluissa.

Kutsuvieraina ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia

Tänä vuonna vastaanotolle kutsuttiin noin 1 700 eri tavoin ja eri aloilla ansioitunutta vierasta. Kutsuttuina oli erityisesti niin pieniä kuin suuria ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia.

Kunniavieraita olivat itseoikeutetusti sotiemme veteraanit ja lotat. He saapuivat ensimmäisenä presidenttiparin kättelyyn Sibeliuksen Jääkärimarssin soidessa.

Luontoaiheista musiikkia

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton kättelyn ja Valtiosalin alkuillan musiikista vastasi Kaartin soittokunta. Musiikkivalinnat soittokunta oli tehnyt perinteitä vaalien ja itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton ympäristöteeman huomioiden. Ensivalssin presidenttipari tanssi 150-juhlavuottaan viettävän Oskar Merikannon säveltämän Valse Lenten tahdissa.

Kaartin Combo solisteinaan Jennie Storbacka ja Mikael Saari viihdytti vieraita Valtiosalin tanssilattialla erityisesti luontoteemaisella musiikilla. Lisäksi tanssimusiikissa muistettiin säveltäjä-sanoittaja Junnu Vainiota, jonka syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 80 vuotta.

Veteraanien ja lottien kahvitilaisuudessa esiintyivät Philomela-kuoro ja Ylioppilaskunnan Laulajat. Kolmannen kerroksen salongissa soitti Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen jazzmusiikin opiskelijayhtye Sibis Jazz Youngsters.

Tarjoiluissa painottuivat luomutuotteet ja lähiruoka

Vuoden 2018 tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tarjoilu oli pääosin kotimaisista raaka-aineista tehtyä. Vastaanotolle valittiin erityisesti luomutuotteita, lähiruokaa ja muita mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia tuotteita.

Ympäristöystävällisyys oli huomioitu myös vastaanoton juomatarjoilussa. Esimerkiksi Linnan perinteinen booli valmistettiin tänä vuonna lähes täysin luomutuotteista ja tarjolla oli Kultarannan omista omenoista tehtyä mehua.

Myös perinteinen oppilaitosyhteistyö jatkui vuoden 2018 vastaanotolla. Keittiössä ja tarjoilussa avustivat 28 opiskelijaa Koulutuskeskus Salpauksesta Lahdesta.

Koristeluissa valkoista ja vihreää

Koristelujen päävärit itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla olivat valkoinen ja vihreä. Kukat olivat pääasiassa valkoisia liljoja, ruusuja ja tulppaaneja. Oheiskasveina käytettiin sinistä ruiskaunokkia ja hortensiaa sekä paljon muun muassa Kultarannan alueelta kerättyjä luonnonmateriaaleja. Luonnonmateriaaleissa suosittiin havuja, oksia, käpyjä, metsäsaniaista, osmankäämää, koiranputkea ja erilaisia heiniä. Presidentinlinnan koristeluissa käytetyt kukat tulivat hortensiaa lukuun ottamatta kotimaisilta, uusituvia energianlähteitä käyttäviltä puutarhoilta.

Kuvia – Itsenäisyyspäivän vastaanotto

 

Kuvia – Mariankadun puolen kättelyt

Kuvia – Esplanadin kättelyt

Korjaus twiitin tekstiin: Koskettavan laulun esitti sotaveteraani Mauri Maunula ja kappale oli ”Äänisen yö”.