Presidentin kynästä: Korona, talous ja terveyden suoja

Nobelisti, professori Bengt Holmström ja tohtori Martti Hetemäki ja nyt viimeksi professori Martin Scheinin ovat meitä herätelleet koronan torjunnan suhteen. Yhteistä heidän näkemyksissään on ainakin se, että keskeisen tärkeää on ennakoiva varautuminen; siis tiukat, lyhytkestoiset rajoitustoimet jo ennen kuin vaaralliset rajat ovat ylittyneet.

Presidentin kynästä: Kurinalaisuuden aika

Koronavirus on muuttanut maailmaa. Virus on vaatinut uhreja ja tuonut surua. Talous on notkahtanut kaikkialla ja sen seuraukset ovat kanssamme vielä itse tautia pidempään.

Presidentin kynästä: Idän integraatiota

Viikonlopun kauaskantoisin uutinen taisi tulla kaukaa idästä. Sunnuntaina Hanoista käsin hyväksyttyä RCEP:tä, ”alueellista laaja-alaista talouskumppanuutta”, on jo luonnehdittu maailman suurimmaksi vapaakauppasopimukseksi. Kiinan pääministeri näkyy kuvanneen uutta sopimusta sekä monenkeskisyyden että vapaakaupan voitoksi.

Presidentin kynästä: Ennakkoluulo on salakavalaa

Koronan aikana meidän kaikkien ulkonainen käytös on muuttunut jo pelkästään rajoitusten vuoksi. Muutosta tapahtuu myös mielissämme. Moni keskittää ajatuksensa tärkeimpinä pitämiensä asioiden ja arvojen vaalimiseen ja huolta kannetaan läheisistä. Moni elää raskaan taakan painossa, miten tulee toimeen, onko jo menettänyt liikaa ja onnistuuko enää paluu normaaliin tai välttyykö vakavalta taudilta.

Presidentin kynästä: Poikkeusolot

Poikkeusolot tai valmiustila ovat sanoja, jotka historian taustoista helposti tuottavat hahmottamattoman pelonsekaisen tunteen. Parempi ottaa sanat vain sanoina. Jos olot selvästi poikkeavat normaalista, olemme poikkeusoloissa. Jos on syytä valmistautua, olemme valmiustilassa. Koronavirus on oleellisesti muuttanut olemistamme, sitä on torjuttu ja valmistaudutaan torjumaan lisää.

Presidentin kynästä: Koronavirus on syytä ottaa vakavasti

Koronavirus on syytä ottaa vakavasti. Valtiojohtoa myöden joudumme nyt miettimään käyttäytymistä: niin matkustelua kuin normaalia kanssakäymistä ihmisten parissa. Matkojen ja tilaisuuksien peruuttaminen ja etukäteen sovittu kättelyjen ja lähietäisyyden välttäminen ovat nyt arkipävää.

Presidentin kynästä: Al-Hol, vielä kerran

Minulta on tämän päivän keskusteluissa kaivattu lisää kannanottoja asiassa. Moni näkyy toivovan tukea välikysymyskeskusteluun omalle linjalleen. Sitä en tee, ja syy on yksinkertaisen selvä: välikysymys on niin keskeinen sisäpolitiikan väline, ettei presidentti voi eikä hänen pidä yrittää vaikuttaa sen käsittelyyn.

Presidentin kynästä: Vaalirauhaa

Olemme eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kanssa käyneet jo syksyllä keskustelun tulevista eduskuntavaaleista ja siitä, miten vältettäisiin paitsi ulkopuolinen vaikuttaminen myös vaalitunnelman ylikuumeneminen.

Presidentin kynästä: Kirjoista, tulkinnoista ja totuuksista  

Kuluneella viikolla on ilmestynyt kaksi kirjaa tasavallan presidentin elämästä ja toiminnasta. On aivan ymmärrettävää, että kirjoissa ja niiden pohjalta julkisuudessa halutaan arvioida toimintaani. Kummankaan kirjan tekoon en ole osallistunut enkä niihin myötävaikuttanut. Näin ollen on selvää, että niissä esiintyy suurempia tai pienempiä asiavirheitä ja erheellisiä tulkintoja. Niitä kaikkia on mahdotonta ja tarpeetontakin lähteä julkisesti kommentoimaan.