Tasavallan presidentti Sauli Niinistön avauspuheenvuoro kansainvälisessä matematiikkakongressissa Helsingissä 5.7.2022

Hyvät kongressin osallistujat ja vieraat,

On suuri kunnia Suomelle ja maamme tiedeyhteisölle, että Kansainvälinen matematiikan unioni (IMU) on kokoontunut tänään Helsinkiin. Suomella oli mahdollisuus isännöidä tätä tapahtumaa viimeksi vuonna 1978. Seuraavien päivien aikana kansainvälisillä delegaatioilla on mahdollisuus kohdata toisensa ja vaihtaa kuulumisia. Luvassa on myös palkitsemisseremonioita, kun Fields-mitalit jaetaan ansioituneille. Lisäksi kongressissa jaetaan Helsingin yliopiston sponsoroima matemaattisen tietojenkäsittelyn Abacus-palkinto.

Suomi on maa, jossa ihmisillä on utelias mieli. Olemme pärjänneet kansakuntana hyvin matematiikan saralla. ­­Tästä erityinen kiitos kuuluu opettajillemme, jotka ovat kannustaneet sukupolvia toisensa jälkeen oppimaan ja kysymään oikeita kysymyksiä.

Niin ikään matematiikka on tarinaa tiedonjanosta. Merkitseehän matemaatikkoa tarkoittava kreikankielinen sana mathematikós termiä ”halukas oppimaan”.

Ihmiskuntamme oppi laskemaan ennen kirjoitustaidon syntyä. Kaupankäynti ei olisi ollut mahdollista ilman ymmärrystä tuotteiden määrästä tai hinnoista. Mutta tärkeintä ainakin omasta mielestäni on, että matematiikka antaa perustan loogiselle ajattelulle – mitä ikinä teemmekin.

“If I were again beginning my studies, I would follow the advice of Plato and start with mathematics.” Nämä Galileo Galilein sanat pätevät yhä. Ymmärsin tämän valtiovarainministerinä ollessani kuunnellessani kollegaani, joka joskus aloitti puheensa sanomalla, että valtiovarainministereitä on kolmenlaisia; ne jotka osaavat laskea ja ne, jotka eivät osaa.

Arvoisa tiedeyhteisö,

Tämä tilaisuus piti alun perin järjestää Pietarissa.

Valitettavasti viimeisten kuukausien tapahtumat Ukrainassa ovat osoittaneet ihmismielen kykenevän silmittömään tuhoon. Meidän ihmisten tehtävä on tehdä kaikkemme sodan lopettamiseksi ja ukrainalaisten auttamiseksi. Mutta samoin myös tiedeyhteisö voi ojentaa auttavan kätensä. Suomalaiset korkeakoulut ovat esimerkiksi tarjonneet opiskelupaikkoja, asuntoja ja tukea maahamme saapuneille ukrainalaisille.

Sanotaan, että matemaatikot ovat aina oikeassa. Siinä missä useampien muiden tieteiden edistys on aikaisempien teorioiden korjausta, niin matematiikka on teorian laajentamista. Alan oppineet lisäävät aikaisempaan tietämykseen jotain uutta. Ja harvoin on tilanne sellainen, että heidän pitäisi hylätä sen hetkinen teoriansa.

Uskon ja toivon, että teette jälleen oikein. Te matemaatikot olette ajaneet muutosta ja muutatte vastedeskin meidän kaikkien elämää oivalluksillanne.

Toivotan teidät kaikki tervetulleeksi kesäiseen Helsinkiin ja toivotan teille kaikille osallistujille onnistunutta kongressia. Ja nauttikaa tyypillisestä suomalaisesta kesäsäästä myös.