Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe FinnFest USA 2017 -juhlassa Minnesotassa 22. syyskuuta 2017

(muutosvarauksin; puheen kieli englanti)

Puolisolleni ja minulle on suuri ilo saada osallistua FinnFest USA 2017 -tapahtuman kokoukseen. Haluan kiittää järjestäjiä tästä hienosta mahdollisuudesta.

FinnFest on osa Suomi 100 -juhlien sarjaa, joita ulkosuomalaiset järjestävät tänä vuonna ympäri maailmaa. Näitä tapahtumia yhdistävä tekijä on se, että niiden on tarkoitus tuoda yhteen eritaustaisia ihmisiä. ”Yhdessä” on myös Suomen satavuotisjuhlien tunnuslause.

***

Kuten tiedätte, Suomen itsenäisyys ei ollut itsestäänselvyys. Tiemme maailman menestyneimpien maiden joukkoon ei myöskään ollut helppo. Maamme nostaminen teollistuneeksi moderniksi valtioksi oli pitkän ja sinnikkään työn tulosta. Maailmankuulua sisuakin todennäköisesti tarvittiin.

Toisen maailmansodan melskeissä taistelimme urheasti suojellaksemme vapauttamme ja itsenäisyyttämme. Stalin suunnitteli meille toisenlaista tulevaisuutta, mutta suomalaiset eivät taipuneet. Sodassa maksoimme kuitenkin kovan hinnan. Haluan kiittää sitä sukupolvea, joka taisteli ja kärsi sodan aikana. Erityisesti haluan osoittaa kunnioitustani sotaveteraaneille uhrauksista, joita he tekivät suojellessaan Suomea. Ilman heitä emme olisi säilyttäneet itsenäisyyttämme.

Itsenäisyys on antanut Suomelle mahdollisuuden pitää kiinni länsimaisista ja pohjoismaisista arvoista ja demokratiasta. Tänään olemme Euroopan unionin jäsenmaa, kiinteä osa eurooppalaista demokraattista perhettä ja globaalin yhteisön aktiivinen jäsen.

On tärkeää arvostaa sitä hyvää mitä olemme saavuttaneet. Kun erilaisissa luokituksissa mitataan ja vertaillaan saavutuksia, Suomi sijoittuu lähes aina maailman kärkimaiden joukkoon. Meillä on sananvapautta, meillä on luovuutta, olemme maailman vakain valtio ja liki korruptiovapaa yhteisö. Sukupuolten tasa-arvossa on edetty huomattavasti: suomalaistytöillä on maailmassa toiseksi parhaat mahdollisuudet toteuttaa itseään. Ja uskokaa tai älkää, joidenkin tutkimusten mukaan suomalaiset kuuluvat myös planeetan viiden onnellisimman kansakunnan joukkoon. Uskottava kai se on, vaikkemme me suomalaiset, kuten tiedätte, aina loista tunteiden näyttämisen saralla.

***

Pohjois-Amerikkaan muutti ennen toista maailmansotaa noin 380 000 suomalaista. Suuri osa juuri tänne Minnesotaan. Heidän on täytynyt löytää täältä koti ja olla tyytyväisiä elämäänsä, sillä vain joka viides palasi pysyvästi takaisin Suomeen. Syyt jättää Suomi olivat moninaiset, mutta siirtolaisten vahva halu menestyä ja luoda parempaa elämää itselleen ja lapsilleen olivat varmasti keskiössä. Monille Amerikka oli mahdollisuuksien ja vapauden luvattu maa.

Tuolloin, reilut sata vuotta sitten, junan ja höyrykoneen kaltaiset uudet keksinnöt nopeuttivat muuttoliikettä. Tänä päivänä digitalisaatiolla on sama voima. Se pienentää välimatkoja ja helpottaa viestintää ja yhteistyötä ällistyttävällä ja joskus myös uskomattomalla tavalla. Informaatioteknologia on avannut uusia mahdollisuuksia yhteydenpitoon myös ulkosuomalaisten ja Suomen välillä. Arvostamme erittäin paljon teidän myönteistä panostanne Suomen puolesta, ja toivon ja uskon, että voimme antaa teille myös takaisin samalla tavalla.

Joka vuosi Suomesta saapuu Pohjois-Amerikkaan uusia muuttajia. Perinne jatkuu, mutta ihmiset eivät ole samoja. Tänä päivänä teknologiayritykset vetävät osaajia Atlantin yli ja moni eläkeläinen on löytänyt ainakin osaksi vuotta kodin Floridasta.

Te Amerikan suomalaiset edustatte Suomen kansan hienoimpia luonteenpiirteitä. Ahkeruudella ja halulla menestyä – joskus vastoin kaikkia odotuksia – te olette luoneet elämän ja taanneet paremman tulevaisuuden uudella mantereella. Olette luoneet hyvinvointia itsellenne mutta myös muille osana suurta kansakuntaa. Se ei varmasti ollut aina helppo tehtävä. Mutta te menestyitte ja löysitte paikkanne uudessa maailmassa. Samaan tapaan Suomikin haastavista lähtökohdista ja vastoinkäymisistä huolimatta on vakiinnuttanut paikkansa maailman kansakuntien joukossa.

Suomi arvostaa erittäin paljon teitä ja panostanne. On vaikuttavaa nähdä, miten ylpeästi tuotte esiin suomalaisuutta ja suomalaisia juurianne. Tällä on minulle Suomen tasavallan presidenttinä suuri merkitys.

Kuten jo totesin, minulle ja puolisolleni on etuoikeus ja kunnia olla täällä tänään kanssanne juhlimassa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä ja kunnioittamassa Amerikan suomalaisia. Kiitän teitä vielä kerran tästä upeasta vastaanotosta ja toivotan teille onnea ja menestystä tulevina vuosina.