Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe HeforShe Impact 10x10x10 -tasa-arvoraportin julkistamistilaisuudessa keskiviikkona 20. syyskuuta 2017

(muutosvarauksin; puheen kieli englanti)

Tänään juhlistamme HeForShe-aloitteen saavutuksia. Haluan aloittaa onnittelemalla UN Womenia tasa-arvoraportin julkaisemisesta. Se korostaa HeForShe-liikkeen jo saavuttamaa menestystä. Liityin aloitteeseen, kun se käynnistettiin keväällä 2015. Siitä saakka olen yhdessä muiden Impact Champion -lähettiläiden kanssa tukenut sen laajentumista maailmanlaajuiseksi liikkeeksi.

Tänä vuonna Suomi juhlii satavuotista itsenäisyyttään. Juhlavuotemme teema on ”Yhdessä”. Naiset ja miehet ovat yhdessä työskennellen rakentaneet kansakunnastamme sen maan, joka se on tänä päivänä. Suomi on jatkuvasti kärkipaikoilla globaalissa tasa-arvoindeksissä. Sukupuolten tasa-arvon parantaminen on ollut määrätietoinen tavoite koko itsenäisyytemme ajan. Itse asiassa sukupuolten tasa-arvo on kansakuntamme perusarvo. Ilman sitä Suomesta ei yksinkertaisesti olisi tullut maata, joka se nyt on.

Mutta parantamisen varaa on aina. HeForShe Impact Champion -lähettiläänä olen sitoutunut tekemään maailmasta paremman paikan naisille ja tytöille. Olen sitoutunut erityisesti kolmeen asiaan; ne liittyvät naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen, naisten aseman parantamiseen talouselämän johtotehtävissä sekä naisia, rauhaa ja turvallisuutta koskevan toimintasuunnitelman toteuttamiseen.

Keskityn nyt ensimmäiseen sitoumukseen, joka on myös tapaustutkimuksemme tasa-arvoraportissa. Suomessa noin joka kolmas nainen kokee väkivaltaa elämänsä aikana. Osuus on aivan liian suuri. Pitäisi olla itsestään selvää, että naisilla on oikeus väkivallattomaan elämään. Suomella, kuten kaikilla mailla, on velvollisuus lopettaa kaikenlainen naisiin kohdistuva väkivalta. Suomi oli yksi ensimmäisistä maista, jotka allekirjoittivat Euroopan neuvoston yleissopimuksen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta.

Erityisesti pyrimme vähentämään nuorten miesten naisiin ja tyttöihin kohdistamaa väkivaltaa. Suomessa kaikkien miesten on suoritettava kansallinen ase- tai siviilipalvelus. Näemme asepalveluksessa vietetyn ajan tilaisuutena vaikuttaa nuoriin miehiin, ennen kuin käyttäytymismalleista ja asenteista on tullut rutiinia. Kaikki asevelvollisemme osallistuvat nykyään koulutukseen, jossa käsitellään vihanhallintaa ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyä. Koulutus tarjoaa työkaluja aggressiivisten tekojen käsittelyyn, ehkäisyyn ja hallintaan. Se tavoittaa vuosittain noin 21 000 miestä. Olen vakuuttunut siitä, että muuttamalla nuorten asenteita pääsemme lähemmäs tavoitettamme eli naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamista.

***

Haluan ilmaista arvostukseni UN Womenille sen korvaamattomasta työstä naisten ja tyttöjen oikeuksien vahvistamiseksi. Olen iloinen siitä, että olen saanut olla mukana HeForShe -aloitteessa ja osallistua tasa-arvoraportin laatimiseen. Se sisältää parhaita käytäntöjä, joita on levitettävä laajalle alueelle ja kopioitava kaikkialla maailmassa. Toivon myös, että raportti innostaa jokaista poikaa ja miestä liittymään liikkeeseen ja siten edistämään sukupuolten tasa-arvoa meidän kaikkien eduksi.