Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Italian presidentti Sergio Mattarellan kunniaksi järjestettävillä juhlapäivällisillä Presidentinlinnassa 27.9.2017

Olemme vaimoni Jennin kanssa iloisia ja ylpeitä vierailustanne Suomeen näin itsenäisyytemme juhlavuonna.

Satavuotias Suomi on ankkuroitunut antiikin Roomasta juontavaan perinteeseen monin sitein. Huippuluokan antiikin tutkimuksemme ja vilkas kulttuurivaihto kielivät vahvasta yhteydestämme Italiaan.

Juristille roomalainen oikeus syvensi ajattelua ja myös politiikassa minulle on ollut hyötyä niistä opeista.

Italia kiehtoo suomalaisia. Joka vuosi pari sataa tuhatta suomalaista vierailee Italiassa. Olen tyytyväinen, että myös italialaiset matkustajat ovat löytäneet Suomen matkakohteena.

Yhteytemme ei ole mitenkään uusi. Viimeisen reilun sadan vuoden aikana lukuisat suomalaiset taiteilijat ovat kolunneet Italian taideaarteita. Kansallissäveltäjämme Jean Sibelius tapaili toisen sinfoniansa ensitahteja Rapallon rantakaupungissa, kuuluisin arkkitehtimme Alvar Aalto otti vaikutteita Italian upeista kirkoista ja palatseista, ja Eino Leino – Danten Jumalaisen Näytelmän käännöstyön valmistelujen ohessa – nautti perusteellisesti Rooman vieraanvaraisuudesta.

Meille molemmille Eurooppa on arvovalinta, joka kestää geopoliittiset ristipaineet ja politiikan suhdanteiden heilahtelut. Sekä Italia että Suomi korostavat yhteisiä arvoja, ovat sitoutuneet  yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittämiseen sekä haluavat vahvistaa EU:n sisämarkkinoita ja laajentaa vapaakauppaa. Toivon, että keskusteluyhteytemme pysyy tiiviinä, yhteisiä haasteita ei todellakaan puutu.

On ollut erittäin mielenkiintoista vaihtaa näkemyksiä Itämeren ja Välimeren tilanteista. Seuraamme Suomessa tiiviisti Itämeren turvallisuuspoliittisen tilannetta. Jännitteiden kasvu on ollut huolestuttavaa.

Olemme Suomessa hyvin tietoisia, että Välimeri on EU:n etulinjaa siirtolais- ja turvallisuuskysymyksissä. Haluan kiittää Italiaa johtoroolista Välimerellä ja sen aktiivisesta otteesta siirtolaiskysymyksissä. Toimintanne ansaitsee meidän kaikkien tuen.

Suomi tukee Italiaa käytännön toimin: olemme ensimmäisiä EU-maita, joka on ottanut koko sisäisten siirtojen kiintiönsä Italiasta. Suomalaisia sotilaita, rajamiehiä ja kalustoa toimii Italiassa ja Välimerellä. Tällä hetkellä rajavartioston partiolentokone on Etelä-Italiassa tukemassa Italian rajaviranomaisia. Vaikka resurssimme ovat rajalliset, pidämme tärkeänä, että olemme mukana yhteisessä työssä Välimerellä.

* * *

On hienoa, että tänä iltana paikalla on runsaasti myös yrityselämän edustajia. Suomen ja Italian kauppavaihto on lähtenyt laihempien vuosien jälkeen kasvuun. Uskon, että se myös jatkuu.

Tuotannolliset investoinnit maidemme välillä kertovat talouksiemme yhteensopivuudesta. Toivon näkeväni tulevaisuudessa entistä enemmän suomalais-italialaisia yhteisyrityksiä, jotka toimivat menestyksekkäästi globaaleilla markkinoilla.

Olen ymmärtänyt, että Suomi tunnetaan Italiassa erityisesti korkeasta teknologiasta, toimivasta yhteiskunnasta ja puhtaasta luonnosta sekä tietysti kilpa-ajajista. Olen varma, että vahvuutemme säilyvät ja seuraavan sadan vuoden aikana löydämme yhdessä uusia.

Haluan kohottaa maljan Suomen ja Italian erinomaisten suhteiden kunniaksi, ja samalla hieman etuajassa juhlistaa myös tulevaa diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlaamme. Seuraavalle sadalle vuodelle!