Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe kunniatohtoreiden puolesta Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun promootiopäivällisillä Kalastajatorpalla 20.5.2016

Kaikkien kunniatohtoreiden puolesta lämpimät kiitokset Aalto-yliopiston kauppakorkeakoululle hienosta tunnustuksesta, jonka olette meille tänään suoneet.  Kiitos myös tästä juhlapäivästä, joka on meille kaikille unohtumaton. 

Kiitän myös tohtori Logemannia kauniista sanoistanne. Toivon sydämestäni, että esittämänne viisaat arviot niin Suomesta kuin sen kaikista hyveistä tulevat toteutumaan. 

Aalto-yliopisto on iältään vilkasliikkeinen tenava, päiväkoululainen. Näyttää siltä, että se saattaa ajan mittaa jättää varjoon niin Angry Birdsin kuin äitiyspakkauksenkin.  Siksi paljon minusta Aalto-yliopisto on muuttanut, ei pelkästään oppimista, opettamista, yliopistoja, vaan se on tietyllä tavalla tuonut kokonaan uuden henkäyksen suomalaiseen yhteiskuntaan. Ajatellaanpa nyt mitä kaikkea sen Saunan löylyistä on liikkeelle lähtenyt, kuten vaikkapa Slush. Ja se henki, joka erityisesti opiskelijoiden keskuudessa vallitsee, on jotain aivan uutta. Sitä henkeä ei heidän keskuudessaan vallitsisi, jolleivät he olisi sitä jostain omaksuneet.  Aalto-yliopistossa on erinomainen ote tehdä nuorista ihmisistä tekijöitä.

Samalla tunnen suurta vilpitöntä onnea siitä, että olin täysin väärässä. Kuuluin nimittäin 2000-luvun alkupuolella niihin epäilijöihin, jotka mielellään aina kaikkeen uuteen suhtautuvat vähän sillä tavalla, että mahtaakohan tuosta nyt mitään tulla. 

Ajattelin palata hetkeksi muutamiin tämän päivän aikana esille nousseisiin teemoihin. Ensin taloustieteestä ja taloustieteilijöistä. En tiedä tunnetteko te erästä kuuluisaa taloustieteilijää, joka aina aloitti puheensa kertomalla vitsin, jonka mukaan on olemassa kolmenlaisia taloustieteilijöitä… niitä jotka osaavat laskea ja niitä jotka eivät osaa laskea… Kiitos, minä laskin teidän varaan. Kun kerron tätä samaa vitsiä lakimieskollegoilleni hekin kyllä nauravat – mutta vasta seuraavana päivänä.

Piispa Huovinen kertoi meille tänään vertauskuvan. Minä jäin kuulemastani pohtimaan erityisesti vastuuta. Minä ymmärsin vertauskuvan niin, että sen jolla on kykyä, pitää käyttää sitä itsensä lisäksi myös muiden hyväksi. Jos kykynsä jättää näin käyttämättä, se on osoitus vastuuttomuudesta ja tuhlauksesta. Tänään täällä on paikalla suuri määrä ihmisiä, jotka ovat tämän ymmärtäneet ja kykyään käyttäneet.  Jatkakaa samalla tavalla!

Minulle sana tiede tuo mieleen välittömästi tulevaisuuden. Minulle tiede ja tutkimus tarkoittavat tulevaisuutta. Myös historian tutkimus, sillä jollet tiedä menneisyyttäsi, että voi ymmärtää tulevaa. 

Siksi ehkä pari sanaa tulevaisuudesta. Moni sanoisi, että tulevaisuus näyttää nyt sumuiselta, se on huolestuttava. Maailmassa on sotaa ja konflikteja, taloudellisia kriisejä, on puhetta Brexitistä ja Grexitistä – melkeinpä mitä vain kuvitella saattaa. Miten selvitämme tämän kaiken?

Olen usein ajatellut – ja puhuimmekin juuri rehtori Teerin kanssa – että meillä ihmisillä on tapana tuntea tyytyväisyyttä. Ja meillä on siihen toki monta hyvää syytäkin ja se on aivan inhimillistä. Mutta liika tyytyväisyys tarkoittaa, että mitään uutta ei tapahdu.

Euroopan unionille ja sen kriiseihin minulla on yksi yksinkertainen lääke – takaisin perusasioihin. Miksi Euroopan unioni aikanaan perustettiin? Se perustettiin koska halusimme elää rauhassa ja halusimme taata rauhan ja turvallisen elämän myös lapsillemme. Ja miten rauha rakennettiin? Se rakennettiin vuoropuhelulla.  Sodan osapuolet pystyivät aikanaan vuoropuheluun ja löytämään yhteisymmärryksen. Minä tuen vahvasti vuoropuhelua ja paluuta perusasioihin. Olen varma, että meidän ihmisten mielenlaatu vielä jonain päivänä muuttuu niin Euroopassa kuin maailmassakin ja opimme arvostamaan niitä asioita, jotka ovat kaikkein tärkeimpiä ihmiselämälle. 

Vielä tulevaisuudesta. Muistelen usein amerikkalaista kirjailijaa Mark Twainia. Hän ei ollut erityisen kiinnostunut musiikista, mutta kerran häneltä kysyttiin mitä mieltä hän oli Wagnerin musiikista. Mark Twain sanoi, että toki voitte saada näkemykseni asiasta, mutta yksi asia on ainakin varma – se on parempaa kuin miltä kuulostaa.

Minustakin yksi asia tulevaisuudesta on varma – se tulee olemaan parempi kuin miltä tällä hetkellä kuulostaa.