Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon virallisen vierailun kunniaksi järjestetyllä juhlapäivällisellä Presidentinlinnassa 24.1.2017

(puheen kieli englanti)

Toivotan teidät lämpimästi tervetulleiksi Suomeen. Ajoituksenne on erinomainen, sillä Suomi juhlii itsenäisyytensä satavuotistaivalta. Vietämme tänä vuonna myös maidemme diplomaattisuhteiden 25. vuosipäivää – tai 99. vuosipäivää, riippuen miten sen laskemme.

Itsenäisyytemme juhlavuoden teema on ”Yhdessä”. Juhlistamme nykyajan Suomea ja sen historiaa kansakuntana, joka kukoistaa myös 2000-luvulla. Menestyksemme mittari on tavallisten suomalaisten hyvinvointi ja myönteinen panostuksemme koko maailman eduksi. Olemme noudattaneet arvojamme ja sitoumuksiamme myös vaikeina hetkinä ja pyrkineet aina lisäämään omaa ja muiden hyvinvointia.

Sata vuotta sitten Suomi ja Ukraina olivat vielä osa samaa keisarikuntaa ja Euroopan dramaattiset mullistukset vaikuttivat niihin molempiin. Arvoisa presidentti, toivon, että tämänpäiväinen vierailunne Mannerheim-museoon tarjosi teille kiehtovan näköalan yhteiseen historiaamme. Marsalkka Mannerheim koki nuo dramaattiset muutokset Venäjällä, Suomessa ja Ukrainassa, jossa hän myös toimi armeijan palveluksessa.

Elämme parhaillaan vaikeita aikoja. Euroopan turvallisuustilanne on saanut viime vuosina osakseen useita uhkia. Ukrainan konflikti on ollut näistä epäilemättä vakavin tapahtuma. Suomi antaa vahvan tukensa Ukrainan alueen koskemattomuudelle ja suvereeniudelle. 

Mielestämme jokaisella kansakunnalla on oikeus päättää omista ulko- ja turvallisuuspoliittisista ratkaisuistaan. Suomi ei hyväksy Krimin laitonta liittämistä Venäjään eikä epävakauden ylläpitämistä Itä-Ukrainassa.

Kansainvälisen oikeuden noudattaminen on keskeisen tärkeää. Helsingin päätösasiakirjaa ja Etyjin Pariisin peruskirjaa on noudatettava täysimääräisesti. Tuemme täysin Normandia-ryhmää ja Minskin neuvotteluja. Minskin rauhansopimuksen täytäntöönpanolle ei ole vaihtoehtoja. Kaikkien osapuolten on sitouduttava rauhanpyrkimyksiin vilpittömästi.

* *

Suomi tukee Ukrainan ja EU:n välistä poliittista yhteistyötä ja taloudellista integraatiota. Olemme tietoisia Eurooppaa koskevista tavoitteistanne ja valinnoistanne, jotka on vahvistettu assosiaatiosopimuksessa. Ukrainalle olisi myönnettävä viisumivapaus välittömästi.

Eurooppa ei kuitenkaan ole pelkästään kutsumus. Se on myös elämäntehtävä, joka edellyttää väsymätöntä työtä ja omistautumista. Kehotamme Ukrainaa jatkamaan uudistuksia. Maanne on jo toteuttanut merkittäviä toimia pankkijärjestelmän uudistamisessa, energia-alalla ja oikeusvaltion lujittamisessa. Suhtaudumme myönteisesti korruption torjuntatoimiinne. 

Korruptio synnyttää epäluottamusta kansan ja hallinnon välille sekä heikentää kansakunnan kestävyyttä.

Maidemme kahdenvälisissä suhteissa on huomattavia mahdollisuuksia. Ukrainan talous on jälleen kasvussa, ja Suomessakin suuntaus on sama. Merkit ovat lupaavia. 

Energiatehokkuutta koskeva yhteisymmärryspöytäkirja, jonka tänään allekirjoitimme, lisää Ukrainan energiaturvallisuutta. Se kasvattaa myös kahdenvälistä kauppaamme. Suomen tavoitteena on olla maailman ympäristöystävällisin maa. Meillä on huomattavasti energiatehokkuuden ja bioenergian osaamista, jota jaamme mielellämme teidän kanssanne.

* * *
Suomi ja Ukraina tekevät yhteistyötä hyvin monella alalla. Tärkeintä on kuitenkin, että maidemme väliset yhteydet tiivistyvät kaikilla tasoilla. Teidän vierailunne Suomeen ja tänään käymämme laajat keskustelut ovat konkreettinen osoitus siitä.

Haluan käyttää tilaisuuden hyväkseni ja kiittää teitä, arvoisa presidentti, siitä avoimesta vuoropuhelusta, jota olemme viime vuosina käyneet. Toivon teille ja Ukrainalle menestystä maanne uudistamiseen näinä erittäin vaikeina aikoina. Haluan myös kiittää kaikkia teitä, jotka olette toiminnallanne lujittaneet Suomen ja Ukrainan hyviä suhteita. Ehdotan maljaa Ukrainalle ja Suomelle sekä menestyksekkäälle yhteistyöllemme tulevaisuudessa