Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe UN Womenin HeForShe-kampanjan toisen vuosipäivän vastaanotolla MoMA:ssa New Yorkissa 20.9.2016

(muutosvarauksin; puheen kieli englanti)

Liityin HeForShe-kampanjaan keväällä 2015. Päätökseeni vaikutti tietynlainen järjettömyyden tunne: kuinka voi olla mahdollista, että elämme vieläkin maailmassa, jossa kiistellään täysin itsestään selvästä asiasta eli siitä, että olemme kaikki tasa-arvoisia?

Tällaiselle liikkeelle ei pitäisi enää 2000-luvulla olla tarvetta. Täällä me kuitenkin olemme. Muutos on selvästi edelleen tarpeen, ja hyvät kuulijat, sen aikaansaaminen on meistä kiinni.

Kotimaassani Suomessa sukupuolten tasa-arvo on ollut keskeinen arvo jo yli vuosisadan ajan. Suomen naiset saivat vuonna 1906 ensimmäisinä maailmassa täyden äänioikeuden ja mahdollisuuden asettua ehdolle eduskuntaan. Tämä lakiteitse saatu vallankumous johti vallakumouksellisiin tuloksiin.

Viime vuosisadan aikana Suomesta tuli itsenäinen ja se nousi köyhyydestä yhdeksi maailman rikkaimmista maista. Sukupuolten tasa-arvo on ratkaisevasti edistänyt menestystämme. Naisten ja tyttöjen voimaannuttaminen on luonnollisesti oikein, mutta se on myös menestyksen resepti. Eikä tämä resepti ole salaisuus, vaan jaan sen teille erittäin mielelläni!

* * *

Tasavertainen pääsy ilmaiseen ja laadukkaaseen koulutukseen on edistänyt suomalaisten naisten voimaantumista olennaisesti. Naisten voimaantuminen on puolestaan auttanut heitä osallistumaan täysimääräisesti työelämään. Kansallisen lapsi- ja perhepolitiikan ansiosta vanhemmat ovat pystyneet sovittamaan yhteen työ- ja perhe-elämänsä.

Myös asenteet ovat muuttuneet. Selkeää jakoa miesten ja naisten töihin ei enää ole. Miehet osallistuvat kotitöihin ja toimivat roolimalleina pojilleen ja tytöilleen.

Suomalaiset rikkoivat politiikan viimeisen lasikaton vuosituhannen vaihteessa valitsemalla tasavallan presidentiksi edeltäjäni Tarja Halosen. Hän taitaa myös olla paikalla tänään. Hänen 12 vuotta kestäneen presidenttikautensa aikana lapset alkoivat jo kysellä vanhemmiltaan, voiko Suomessa miehestäkin tulla presidentti.

Voin ylpeänä kertoa, että suomalaiset naiset rikkoivat lasikaton myös YK:ssa. Vuonna 1972 eräästä tunnetusta suomalaisesta, nimittäin Helvi Sipilästä, tuli ensimmäinen naispuolinen YK:n apulaispääsihteeri. Tänään säröjä on nähtävissä ylempänäkin lasikatossa, kun useat ansiokkaat naisehdokkaat hakevat YK:n pääsihteerin paikkaa. 

* * *

Vaikka Suomi on jo saavuttanut paljon, työtä on vielä tehtävä. Muun maailman naisten tavoin myös suomalaiset naiset kohtaavat edelleen haasteita. Samapalkkaisuus on vielä saavuttamatta, ja johtaviin asemiin on saatava enemmän naisia. 

Myös perheväkivallan on loputtava. Suomen puolustusvoimien ylipäällikkönä minulla on ilo kertoa, että kaikki asevelvolliset, jotka ovat pääasiassa nuoria miehiä, osallistuvat vihanhallintaan ja lähisuhdeväkivallan estämiseen liittyville kursseille osana asepalvelustaan. Olen myös sitoutunut noudattamaan naisia, rauhaa ja turvallisuutta koskevaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1325 sekä edistämään naisjohtajuutta erityisesti murtamalla sukupuolistereotypioita. 

* * *

Olen ylpeä saamastani HeForShe Impact Champion -kunnianimestä, ja minusta on hienoa nähdä täällä näin monta samanhenkistä. Haluan kiittää HeForShe-kampanjan nuoria puolestapuhujia, jotka ovat läsnä tänään. Kannustan teitä jatkamaan työtänne. Minulla on kunnia kuulua teihin ja siihen yli miljardin henkilön joukkoon, joka osallistuu kampanjaan kaikkialla maailmassa.

Tänään voimme juhlia HeForShe-kampanjan menestystä ja saavutuksia ja samalla luoda perustaa tuleville edistysaskelille. Meillä on vielä työtä tehtävänä.

Haluan lopuksi vielä palata jo mainitsemaani uranuurtajaan, Helvi Sipilään. Hänen syntymävuonnaan 1915 yhtäläiset mahdollisuudet olivat pelkkää toiveunta. Hän kuitenkin teki unelmistaan totta. Kehotan kaikkia nuoria seuraamaan hänen esimerkkiään: unelmoikaa isosti. Sillä kuten Helvi sanoi: ”mahdottomasta voi tulla mahdollista”.

Videotallenne HeForShe-kampanjan vastaanotolta

(Presidentti Niinistön puhe alkaa kohdasta 13:10)