Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe VTT:n ja IQM:n 20-kubitin kvanttitietokoneen avajaistilaisuudessa Espoon Otaniemessä 10.10.2023

Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Hyvät naiset ja herrat

Suurvaltajännitteiden ja epävarmuuden lisääntyessä Suomen on luotettava vahvuuksiinsa: teknologiaosaamiseen, innovointiin ja resilienssiin.

Teknologia on jo pitkään ollut ulko- ja turvallisuuspolitiikan ytimessä. Nykyään kriittisistä teknologioista ja mineraaleista on tullut yhä useammin myös suurvaltakilpailun areena. Kilpailu ylivoimasta käydään pääasiassa Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. Mutta se vaikuttaa meihin kaikkiin.

Tässä tilanteessa kvanttiteknologia on ratkaisevan tärkeää. Se mahdollistaa vallankumoukselliset parannukset laskentatehossa ja tietokonesimulaatiossa. Tulevaisuudessa sitä voidaan hyödyntää ja tullaan hyödyntämään monilla eri aloilla, uusien rokotteiden kehittämisestä puolustukseen. Tämä tarkoittaa sekä mahdollisuuksia että uhkia. Meidän on yhdessä kumppaneidemme kanssa huolehdittava siitä, että hyödynnämme mahdollisuudet täysimääräisesti ja hallitsemme uhkia tehokkaasti.

***

Monet teistä täällä tänään osaavat selittää Planckin vakion paljon minua paremmin. Ymmärtääkseni se kuitenkin todistaa, että pienimmätkin tekijät voivat vaikuttaa ratkaisevasti fyysiseen todellisuuteemme. Maailmanlaajuisessa mittakaavassa Suomi on pieni maa. Mutta kehittyvällä kvanttisektorilla meillä voi todella olla ratkaiseva rooli.

Suomi on yksi niistä harvoista maista, jotka voivat rakentaa kvanttitietokoneen täysin kotimaisella osaamisella. Tämä yhdistettynä muihin voimavaroihimme, kuten Euroopan tehokkain supertietokone (LUMI), antaa Suomelle ainutlaatuisen aseman. Tänään olemme ottamassa käyttöön 20-kubitin kvanttitietokoneen. Haluan onnitella lämpimästi VTT:tä ja kaikkia hankkeessa mukana olleita.

On poikkeuksellista, että kaltaisellamme pienellä maalla on tällainen asema tulevaisuutemme kannalta niin tärkeällä alalla. Miten tähän on tultu? Vastaus on mielestäni yhdistelmä kovaa työtä ja näkemyksellistä ajattelua. Olemme tehneet kvanttitutkimusta yli puoli vuosisataa. Olemme onnistuneet yhdistämään menestyksekkäästi perustutkimuksen, soveltavan tutkimuksen ja teollisuuden. Haluan kiittää VTT:tä, Blueforsia, IQM:ää sekä yliopistoja ja kaikkia tutkijoita ja opiskelijoita siitä, että te olette rakentaneet Suomeen yhden maailman johtavista kvanttiekosysteemeistä.

***

Tänään käyttöön otettava 20-kubitin tietokone on tärkeä virstanpylväs. Mutta se ei ole lopullinen määränpää. Suomi pyrkii kehittämään tietokonetta 300-kubitin tasolle. Emme tee tätä työtä yksin. Kyseessä on lähtökohtaisesti kansainvälinen toiminta, ja yhteistyö samanhenkisten kumppaneiden kanssa on ratkaisevan tärkeää. Sen perusteella, mitä olemme nähneet ja kuulleet ja tulemme tänään vielä kuulemaan, olen varma, että onnistumme.

Vielä kerran, onnittelut ja kaikkea hyvää tärkeälle työllenne tulevaisuudessa.