Överbefälhavarens dagorder den 6 december 2017

Helsingfors den 6 december 2017
 

Nr 2

Det är med utomordentlig stolthet vi i dag får fira att vårt självständiga Finland fyller hundra år. Historien om Finland är en historia om arbete och vardag, stora stunder av framgång och de strängaste prövningar. 

Under våra krig kämpade hela nationen, både de som låg vid fronten, de som stödde dem och alla på hemmafronten, och ansträngde sina krafter till det yttersta i kampen för ett fritt Finland. Vi visade att viljan är starkare än svärdet. 

Efter de tunga krigsåren ersattes kanonerna av plogar då veterangenerationen återuppbyggde vårt samhälle med sisu och hjärta.  Tack vare dess uppoffringar lyckades vår nation bevara sin självständighet och möjligheten att arbeta för vår välfärd under normala förhållanden. Vi efterkrigsgenerationer känner djup tacksamhet och högaktning gentemot veterangenerationen. 

Nästan ett människoliv har förflutit sedan krigens stormar. Vi får dock aldrig glömma dessa vår nations ödesstunder. De påminner oss om vilket högt pris vi fått betala för vårt fosterlands självständighet. 

Självständigheten är inte bara en gåva, utan också en uppgift. Genom att se till att Finland och finländarna mår bra och att vårt land är ett tryggt och säkert land att leva i tryggar vi vår förmåga att även i framtiden göra val utifrån våra egna premisser. På så sätt visar vi också vår aktning för tidigare generationers arbete och uppoffringar. 

Vi kan med tillförsikt blicka mot vårt fosterlands framtid. Vi får i dag leva i världens tryggaste land där människornas välfärd och jämlikhet är på hög nivå. Viljan att försvara vårt land är också stark. Vår försvarsvilja vilar på den allmänna värnplikten, som är hörnstenen i vårt försvar.

Finland är det bästa landet för finländarna och värt att försvara, i dag och i morgon. Ett trefaldigt leve för det hundraåriga Finland – Hurra! Hurra! Hurra!

Försvarsmaktens överbefälhavare
Republikens president

Sauli Niinistö