President Niinistö i Iran: Vi behöver internationellt samarbete för att bekämpa terrorismen

President Sauli Niinistö ja Irans president Hassan Rouhani i Teheran 26 oktober. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

President Sauli Niinistö ja Irans president Hassan Rouhani i Teheran 26 oktober. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö träffade Islamiska republiken Irans president Hassan Rouhani den 26 oktober vid sitt officiella besök i Teheran. Presidenterna diskuterade relationerna mellan Finland och Iran, relationerna mellan Iran och EU samt situationen i Mellanöstern och i området kring Persiska viken.

Vid presskonferensen efter mötet tackade president Niinistö för att han fått möjligheten att besöka Iran och påminde om att samarbetet mellan länderna har en lång historia.

”Iran var ett av de första länderna som erkände Finlands självständighet, och nu fördjupas samarbetet”, konstaterade president Niinistö med hänvisning till kärnavtalet som slöts i juli 2015. I januari 2016 hävdes de kärnteknikrelaterade sanktionerna, och Iran accepterades igen i den internationella handeln.

”Avtalet var en viktig milstolpe, och jag vill gratulera president Rouhani för det arbete han gjort för att uppnå det”, sade president Niinistö.

I och med avtalet intensifieras också det ekonomiska samarbetet mellan Finland och Iran. I samband med mötet mellan president Niinistö och president Rouhani undertecknades fyra samarbetsprotokoll för Finland och Iran.

Samarbetsprotokollen underlättar handeln mellan länderna. Protokollen gäller energibranschen, förvaltning av skog och naturresurser, IKT-branschen samt investeringar och exportfinansiering. För Finlands del untertecknades protokollen av utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen, med undantag för protokollet om investeringar, som undertecknades av Finnveras affärsverksamhetsdirektör Jussi Haarasilta.

Situationen i Mellanöstern diskuterades

Presidenterna förde en omfattande diskussion om situationen i Mellanöstern.
”Det var intressant att höra hur president Rouhani ser på situationen i Mellanöstern samt på terrorismen och narkotikahandeln. Vi är eniga om att vi behöver internationellt samarbete för att motarbeta dessa fenomen”, betonade president Niinistö.

För den finländska pressen betonade presidenten Irans betydelse för utvecklingen i området: ”Iran har en viktig roll i Mellanöstern och i fråga om de problem som finns där, i synnerhet när det gäller Syrien. Som vi har sett begränsas krisen inte endast till Aleppo, inte ens till Syrien, utan den sträcker sig till Jemen, det pågår strider i Irak – det är fråga om omfattande krigföring.”

Presidenterna diskuterade även den aktuella flykting- och migrationssituationen och i synnerhet Irans ansvar för flyktingarna. Det finns närmare tre miljoner afghanska flyktingar i Iran.

”Vi anser båda att man borde sträva efter att hjälpa människor i ursprungsländerna så att de inte behöver fly sina hem”, konstaterade president Niinistö.

President Niinistö sade att man genom ekonomiskt samarbete kan hitta en lösning när det gäller att lugna ner läget i Mellanöstern och hantera flyktingsituationen.

Människorättssituationen i Iran togs upp

Presidenten diskuterade de mänskliga rättigheterna i Iran med bland andra president Rouhani. President Niinistö betonade betydelsen av samarbete också när det gäller mänskliga rättigheter. Till finländska medier sade Niinistö att diskussionerna fördes i god anda.

”Liksom allmänt taget har vi också här betonat respekten för människor och för de mänskliga rättigheterna. President Rouhani och jag talade mycket, och det ser ut som att Iran kommer att fortsätta föra diskussioner med EU. I den dialogen, liksom i diskussionerna i dag, kommer dödsstraffet att tas upp. Också mediefriheten kommer att diskuteras. Det är viktigt”, konstaterade president Niinistö.

I besöket ingick möten med hela den politiska ledningen

President Niinistö träffade under sitt besök även Irans högsta ledare Sayyed Ali Khamenei. President Rouhani var närvarande också vid detta möte, som var det sista under hela besöket. Dessutom träffade president Niinistö parlamentets talman Ali Larijani, det så kallade Expertrådets ordförande Ali Akbar Hašemi Rafsandžani och utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

I synnerhet situationen i Mellanöstern, kriserna och terrorismen diskuterades vid presidentens möten. Ekonomiska ämnen som diskuterades var bland annat problemen med penningrörelserna mellan Iran och utländska banker.

I besöket i Teheran deltog även en företagsdelegation med företrädare inom bland annat cleantech, bioekonomi, informationsteknik och hälsoteknik. Under den första dagen av det officiella besöket, tisdagen den 25 oktober, ordnades ett seminarium om företagssamarbete mellan Iran och Finland.

Fotos

 Officiellt besök till Iran den 25.-26.10.2016. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli  Officiellt besök till Iran den 25.-26.10.2016. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli   Officiellt besök till Iran den 25.-26.10.2016. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli
 Officiellt besök till Iran den 25.-26.10.2016. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli   Officiellt besök till Iran den 25.-26.10.2016. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli  Officiellt besök till Iran den 25.-26.10.2016. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli
Officiellt besök till Iran den 25.-26.10.2016. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli Officiellt besök till Iran den 25.-26.10.2016. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli Officiellt besök till Iran den 25.-26.10.2016. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli
Officiellt besök till Iran den 25.-26.10.2016. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli Officiellt besök till Iran den 25.-26.10.2016. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli Officiellt besök till Iran den 25.-26.10.2016. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli
Officiellt besök till Iran den 25.-26.10.2016. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli Officiellt besök till Iran den 25.-26.10.2016. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli Officiellt besök till Iran den 25.-26.10.2016. Foto: khamenei.ir