President Niinistö på Island: Den arktiska regionens hot och möjligheter är en svår ekvation

Copyright © Republikens presidents kansli

Copyright © Republikens presidents kansli

Till den arktiska regionens utveckling anknyter både hot och möjligheter, och vår stora utmaning är att jämka samman dessa på ett hållbart sätt, bedömde republikens president Sauli Niinistö i sitt tal vid öppnandet av konferensen Arctic Circle i Reykjavik fredagen den 31 oktober.

”Vi har begått misstag, men vi kan fortfarande undvika nya, kanske ännu större misstag”, sade president Niinistö.

I sitt tal betonade presidenten de arktiska urfolkens rättigheter samt utmaningarna i anknytning till miljöskyddet och klimatförändringen och påminde om att regionen är särskilt sårbar. I arktis framskrider klimatförändringen snabbare än någon annanstans och verkningarna sträcker sig över hela jorden. ”Naturen, miljön och klimatet bör alltid vara det vi utgår ifrån, eftersom vi inte kan leva på jorden utan lämpliga förhållanden”, påminde president Niinistö.

Nya möjligheter erbjuder däremot bl.a. den arktiska regionens naturresurser och nya sjöfartsförbindelser. Högklassig forskning, ren teknologi och arktiskt kunnande behövs för att nyttja möjligheterna.

”Det arktiska kunnandet är en kombination av vetenskaplig forskning, praktiska erfarenheter och rätt slags teknologi. När det gäller Finland är dessa tre faktorer i ordning”, sade president Niinistö i sitt öppningstal.

Finland var ett av konferensens fyra temaländer och på fredag eftermiddag öppnade president Niinistö en temasession där Finlands arktiska kunnande presenterades. Moderator för Finlandssessionen var Hannu Halinen, ambassadör för arktiska frågor, och i sessionen deltog Tero Vauraste, viceordförande för Arktiska ekonomiska rådet och Arctia Shippings verkställande direktör, Petteri Talas, generaldirektör för Meteorologiska institutet, och Pertti Korhonen, verkställande direktör för Outotec.

Arctic Circle är ett diskussionsforum för politiska beslutsfattare, företrädare för näringslivet, forskare, miljöexperter och urfolk. Tanken är att fästa uppmärksamhet vid de snabba förändringarna i arktis. Konferensen Arctic Circle på Island ordnas nu för andra gången och det tre dagar långa evenemanget har deltagare från över 30 länder.

Innan konferensen inleddes torsdagen den 30 oktober träffade president Niinistö Islands president Ólafur Ragnar Grímsson i Reykjavik. Presidenterna diskuterade de bilaterala relationerna, arktiska frågor och det internationella läget, särskilt Ryssland och krisen i Ukraina.

Bilder

Konferensen Arctic Circle i Reykjavik den 30.10-1.11.2014. Copyright © Republikens presidents kansli  Konferensen Arctic Circle i Reykjavik den 30.10-1.11.2014. Copyright © Republikens presidents kansli  Konferensen Arctic Circle i Reykjavik den 30.10-1.11.2014. Copyright © Republikens presidents kansli
 Konferensen Arctic Circle i Reykjavik den 30.10-1.11.2014. Copyright © Republikens presidents kansli  Konferensen Arctic Circle i Reykjavik den 30.10-1.11.2014. Copyright © Republikens presidents kansli