President Niinistö på säkerhetskonferensen i München: ”När vi utmanas står vi enade”

Republikens president Sauli Niinistö deltog i den internationella säkerhetskonferensen i München den 18–19 februari 2022. Huvudtemat för diskussionerna i år, såväl på scenen som vid de bilaterala mötena, var säkerheten i Europa.

På lördagen deltog president Niinistö i en paneldiskussion om relationerna mellan öst och väst samt säkerhetsordningen i Europa tillsammans med Storbritanniens utrikesminister Liz Truss, Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och senator Amy Klobuchar från Förenta staterna.

I panelen konstaterade president Niinistö att säkerhetsläget just nu är mycket besynnerligt. ”När vi blickar ett halvår bakåt, skulle någon av oss ha trott att Ryssland i början av 2022 får oss alla att stå på tå, i en värld som vi själva anser vara civiliserad och liberal, och där ett dylikt beteende har upphört redan för många år sedan?” frågade han publiken.

Trots att Ryssland har skapat förvirring genom sitt nyckfulla beteende har västländerna enligt presidenten förblivit enade och Ryssland har inte lyckats få igenom sina krav. Situationen har dock ställt den civiliserade världen inför en ny, svår fråga: ”Hur kan vi reagera på ett beteende som verkar komma från en helt annan planet?”

Presidenten sade att situationen i Ukraina får honom att tänka på tiden före vinterkriget. I stället för att splittra nationen förenade utmaningen människorna. ”Vi har nu sett samma ske i Ukraina. Jag tror att vi delar samma känsla i västvärlden. När vi utmanas står vi enade”, sade han.

I panelen blickade presidenten även mot framtiden och konstaterade att han är glad över att det på plats i München fanns representanter på hög nivå också från den privata sektorn. ”I framtiden kommer definitionen av ondska att förändras. Jag tänker på artificiell intelligens, kvantteknik och liknande fenomen som i fel händer och i det ondas tjänst i värsta fall kan vara farligare än dagens vapen.” Enligt presidenten skapas säkerhetsarkitektur inte längre endast av regeringar, utan det krävs också samarbete med den privata sektorn.

Fokuserade bilaterala diskussioner

På president Niinistös program i München stod också många bilaterala möten. President Niinistö diskuterade det aktuella säkerhetsläget med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Säkerheten i Europa var temat också för diskussionerna med Sloveniens president Borut Pahor och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist samt de korta mötena med FN:s generalsekreterare António Guterres och Förenta staternas utrikesminister Anthony Blinken.

Under konferensen förde president Niinistö dessutom bilaterala diskussioner med senatorerna Chris Coons och Amy Klobuchar från Förenta staterna samt med Microsofts vice styrelseordförande Brad Smith.

Vid en pressträff med de finländska medierna i slutet av konferensen konstaterade president Niinistö att diskussionerna var mer fokuserade än vanligt på grund av den utmanande situationen. ”Det blev just ingen small talk”, sammanfattade han.

Säkerhetskonferensen i München, som har ordnats sedan 1963, är ett diskussionsforum för att främja konfliktlösning, internationellt samarbete och dialog. I konferensen deltar beslutsfattare inom utrikes- och säkerhetspolitik från hela världen. Antalet deltagare hade i år begränsats på grund av coronaläget. I fjol hölls konferensen virtuellt.