President Niinistö på säkerhetskonferensen i München: Finlands och Sveriges medlemskap i Nato stärker hela alliansen

Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö deltog i den internationella säkerhetskonferensen i München den 17–18 februari 2023. Under den gångna helgen innehöll presidentens program flera viktiga möten och en paneldiskussion om säkerheten i Europa. Dessutom höll president Niinistö ett tal vid en middag där Finland och Sverige tilldelades Ewald von Kleist-priset för ländernas historiska beslut att ansöka om Natomedlemskap.

I lördagens paneldiskussion på konferensens huvudscen talade president Niinistö med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Moldaviens president Maia Sandu och Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Teman för diskussionen var säkerheten i Europa, Nato och partnerskap.

President Niinistö konstaterade att Finlands syn på anslutningsprocessen till Nato är kristallklar: ”Vi har tillsammans med Sverige lämnat in våra ansökningar där vi uttrycker vår vilja och önskan att ansluta oss till Nato”, sade presidenten. Vi kan inte ta tillbaka vår ansökan. ”Det är nu Turkiets sak att avgöra om de vill ha oss [som medlem].”

På lördagskvällen höll president Niinistö ett tacktal vid utdelningen av Ewald von Kleist-priset. I sitt tal sade president Niinistö att före den 24 februari i fjol var det många som hade börjat ta freden för given. ”Många av oss hade gjort avkall på säkerheten. Allt detta förändrades.”

”Det har blivit mycket tydligt att fred, säkerhet och en regelbaserad internationell ordning är något som vi aktivt  måste upprätthålla och vara beredda att skydda. Den återupptagna inriktningen på säkerhet och försvar i Europa kommer att gynna den transatlantiska säkerheten som helhet. Den kommer att göra oss till bättre partners och starkare allierade.”

Finland hade inte gjort avkall på säkerheten, men fattade beslutet att ansöka om medlemskap i Nato i nära samråd med Sverige. ”Många erbjöd sitt stöd och intensifierade samarbetet. Ansökningstiden – den så kallade grå perioden – har inte varit kall eller grå. Tvärtom. Tvärtom. Värmen och känslan av enighet har varit överväldigande.”

”Det saknas fortfarande två ratificeringar för att fullborda våra ansökningar om Natomedlemskap. Jag vill betona att det är mycket viktigt att vi vid toppmötet i Vilnius i juli båda sitter vid bordet som fullvärdiga Natomedlemmar. I dessa kritiska tider kommer Finlands och Sveriges medlemskap att stärka hela alliansen.”

I prisceremonin deltog även statsminister Sanna Marin, Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Sveriges tidigare statsminister Magdalena Andersson.

Viktiga möten

Under konferensen hade president Niinistö också ett antal viktiga bilaterala möten. Diskussionsämnen var bland annat säkerheten i Europa, det ryska anfallskriget, stödet till Ukraina samt Finlands medlemskap i Nato.

På fredagen samtalade president Niinistö bland annat med Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace och Frankrikes president Emmanuel Macron. På lördagen träffade president Niinistö Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Moldaviens president Maia Sandu. Tillsammans med Sveriges statsminister Kristersson träffade han dessutom Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak.

Presidenten träffade demokratiska och republikanska senatorer från USA både på fredag och på lördag.

Säkerhetskonferensen i München, som har ordnats sedan 1963, är ett diskussionsforum för att främja konfliktlösning, internationellt samarbete och dialog. I konferensen deltar beslutsfattare inom utrikes- och säkerhetspolitik från hela världen, bland annat 45 stats- eller regeringschefer och närmare 100 ministrar.