President Niinistö vid fredsforumet i Paris: Säkerhet är ett av livets grundläggande element, utan förtroende finns det inte heller något samarbete

President Niinistö deltog i fredsforumet i Paris på distans i Talludden. Bild: Republikens presidents kansli

President Niinistö deltog i fredsforumet i Paris på distans i Talludden. Bild: Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö deltog i fredsforumet i Paris den 12 november 2020. I debatten om Europas säkerhet betonade president Niinistö vikten av förtroende och samarbete när det gäller att lösa nya utmaningar.

I debatten under temat ”Parisstadgan och den europeiska säkerhetsarkitekturen 30 år senare: vad finns det kvar av Helsingforsandan?” deltog förutom president Niinistö Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian, Tysklands utrikesminister Heiko Maas och professor Andrej Zagorski vid IMEMO-institutet i Moskva.

I sitt eget anförande konstaterade president Niinistö att KSSE-konferensen 1975 i sig var en framgång. Mitt i det kalla kriget var det inte självklart att få alla deltagare att samlas kring samma bord. ”När vi tänker på läget i dag är det möjligt att få världens mäktigaste makter att sätta sig vid samma bord på samma sätt som i Helsingfors? Jag är rädd att svaret är ’knappast’.” Nej, även om det mycket väl kan finnas behov av ett liknande möte i dagens värld, med en ännu bredare infallsvinkel.

President Niinistö påpekade att KSSE-konferensen också kritiserades för att ha stärkt det kalla krigets skiljelinjer. Femton år senare ansågs Helsingforsprinciperna dock vara en viktig faktor som bidrog till att det kalla kriget fick sin slutpunkt och att skiljelinjerna bröts. I Paris år 1990 förklarade man att en ny period av fred, demokrati och enighet hade inträtt. Och processen pågår fortfarande. På 1990-talet blev Konferensen om säkerhet och samarbete i Europa, KSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

President Niinistö konstaterade att Helsingforsandan handlade om många frågor som fortfarande är viktiga. För det första har vi vikten av förtroende: ”Det måste finnas åtminstone lite förtroende för att vi ska kunna sitta vid samma bord ansikte mot ansikte med våra motståndare. Utan förtroende finns det inte heller samarbete,” tillade presidenten.

För det andra går säkerheten och samarbetet hand i hand. ”Det ena kan inte finnas utan det andra,” sammanfattade president Niinistö. För det tredje konstaterade presidenten att de principer som godkändes i Helsingfors fortfarande är mycket aktuella. ”Vi försöker följa och betona dem, och de leder oss framåt.”

Trots att världen kring oss är väldigt annorlunda än för 30 år sedan, finns det enligt presidenten ett lika stort behov av att öka säkerheten. ”Säkerhet är den främsta prioriteringen för varje folk och varje individ. Det är ett av livets grundläggande element,” sade han.

Enligt presidenten står världen nu inför stora frågor: stormaktskampen, kärnvapenkontrollen, pandemin och klimatförändringen utmanar alla länder. ”Kanske vi igen måste hitta den positiva attityd som också kallas Helsingforsandan. Vi behöver också i framtiden dialog, förtroende, säkerhet och samarbete samt de tio principer som godkändes i Helsingfors,” sade president Niinistö.

Att försöka lyfta fram alla möjliga frågor på en gång kommer knappast att lyckas. President Niinistö underströk behovet att fokusera på små frågor där vi har ett gemensamt intresse, såsom miljön och klimatförändringen. Som exempel nämnde presidenten sina diskussioner om sot med såväl Förenta staternas som Rysslands presidenter. ”Om vi kan samarbeta i små frågor, kommer de tillsammans att bilda större helheter.”