Traditionella julhälsningar gav julstämning på Talludden

Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Presidentparet med Lucia och kören. Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio tog emot julhälsningar på Talludden torsdagen den 15 december 2016.

Den första hälsningen framfördes av Finlands Lucia Ingrid Holm med kör.  Förutom Sankta Lucia sjöng de också bland annat Härlig är jorden. Kören sjöng både finska och svenska sånger. Finlands Lucia 2016 Ingrid Holm är en 18-årig abiturient från Kimitoön. Hon har redan mer än 80 besök inbokade, t.ex. på ålderdomshem, skolor och daghem. Luciainsamlingen pågår till slutet av januari. De insamlade medlen används för att stöda och hjälpa utsatta barnfamiljer.

Helsingforsavdelningen av Finlands Blomsterhandlarförbund överräckte blomsterhandlarnas hälsning till presidentparet i form av tulpaner. ”Ett tulpanhav!” konstaterade presidenten när han såg de 120 tulpanerna som planterats i en trälåda.

Speltlakrits och en julgran

Företrädare för djurskydds- och naturskyddsorganisationer hade med sig en korg med ekologiska grönsaker till Talludden. I grönsakskorgen fanns bland annat ärttempe, produkter av bondböna, inhemska ekologiska rotsaker samt speltlakrits och vegansk råchoklad. Både de som framförde hälsningen och president Niinistö konstaterade att vegetarisk mat är en uppåtgående trend. WWF:s generalsekreterare Liisa Rohweder påminde om att den enskilde finländares genomsnittliga koldioxidavtryck till 20 procent består av mat.

Forststuderande överräckte en julgran och en havrekärve till presidentparet. Julgranen som fällts på Grangård i Nurmijärvi är också i år en skogsgran. Presidenten konstaterade att forststuderandenas julhälsning har långa anor – de överräckte en julgran redan till Urho Kekkonen på Ekudden.

Julkärven som ställdes bredvid julgranen kom från Marttila gård i Kauvatsa. Forststuderandena skämtade om att de funderat på om julkärven i år trendriktigt borde göras av baljhavre, men sade att de i alla fall gått in för vanlig havre. Med julkärven fanns också en personlig hälsning, en juldikt, från gårdens husmor.

Julgäddan intresserade presidentparets hund Lennu

Föreningen för lantbruksproducenterna i Vemo överräckte en julskinka till Talludden. Traditionen hade jubileumsår i år eftersom det redan är 20:e gången som en skinka från Vemo överräcks till presidenten. Företrädarna för föreningen lyfte i sin hälsning fram vilken betydelse den inhemska matproduktionen och närproducerad mat har för finländarna.

Korpo Kulturgille rf överräckte julgäddan som fångats av Tore Johansson, vars dotter fanns med bland de Korpobor som kommit till Talludden. Också traditionen med julgäddan har långa anor eftersom Korpoborna överräckte en julgädda till kungen redan på 1700-talet. Efter att ha legat nere en tid återupptogs traditionen under president Koivistos tid. Bland alla julhälsningarna var det just gäddan som hunden Lennu tyckte var speciellt intressant, men man lyckades i tid rädda gäddan undan Lennus tänder.
Bakade karelska piroger på morgonen

Karjalan Liitto överräckte bland annat nygräddade karelska piroger fyllda med korn, ris och potatis, ”fästmanspiroger” och vatruskor. Aira Viitaniemi, hedersmedlem i förbundet och ordförande för damkommittén, berättade att hon bakat de karelska pirogerna samma morgon. Förbundets ordförande Marjo Matikainen-Kallström överräckte också en karelsk kokbok som tack för att fru Jenni Haukio i år har varit beskyddare för damkommitténs 40-årsjubileum.

I samband med att julhälsningarna framfördes uppträdde kören Cantores Minores. Kören sjöng Suloäänet enkelten, Jouluyö, juhlayö (Stilla natt, heliga natt) och En etsi valtaa, loistoa (Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt). Både president Niinistö och fru Haukio är körens permanenta beskyddare.

Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Finlands Blomsterhandlarförbund överräckte tulpaner till presidentparet. Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Grönsakskorgen innehöll också en vegansk tuggleksak åt Lennu. Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Forststuderande överräckte både en gran och en havrekärve. Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Julskinkan kom för 20:e gången från Vemo. Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Korpoborna överräcker julgäddan. Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Karelska Förbundet överräckte karelska piroger.

Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Cantores Minores sjöng julsånger för presidentparet och alla som framförde julhälsningar. Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli

Lennu var nyfiken på de karelska pirogerna. Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli