EU-ländernas presidenter vädjar till EU-medborgarna att rösta

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 10/2019
9.5.2019

Republikens president Sauli Niinistö är med i vädjan som offentliggjordes i dag den 9 maj 2019. I den uppmuntras EU-medborgarna att rösta i det kommande Europaparlamentsvalet. Vädjan som utarbetats på initiativ av Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier har undertecknats av 21 EU-länders ledare.

I den gemensamma vädjan konstateras att EU-valet 2019 är av särskilt stor betydelse eftersom det i valet bestäms om Europas framtid. Fred, frihet, framgång och välfärd får inta tas för givet utan det ska arbetas aktivt för ett fredligt och integrerat Europa.

Undertecknarna är eniga om att det behövs ett starkt och enhetligt EU där staterna arbetar tillsammans som jämlika parter. EU ska ha gemensamma institutioner samt kunna utvärdera sitt arbete kritiskt och utveckla sin verksamhet för att kunna möta framtida utmaningar. Detta förutsätter enligt undertecknarna folkets starka röst i valet.

Förutom Finlands och Tysklands presidenter har vädjan undertecknats av Bulgariens, Tjeckiens, Estlands, Irlands, Greklands, Frankrikes, Kroatiens, Italiens, Cyperns, Lettlands, Litauens, Ungerns, Maltas, Österrikes, Polens, Portugals, Rumäniens, Sloveniens och Slovakiens presidenter.

 

En gemensam vädjan till Europa inför EU-valet i maj 2019

Europa är den bästa idén vi någonsin har haft

Integrationen av Europa har bidragit till att förverkliga en flerhundraårig önskan om fred i Europa efter otyglad nationalism och andra extrema ideologier som ledde Europa till grymheter under två världskrig. Än i dag kan vi inte, och får vi inte, ta fred och frihet, framgång och välfärd för givet. Vi måste alla aktivt arbeta för ett fredligt och integrerat Europa.

EU-valet 2019 är av särskilt stor betydelse: Det är ni, Europas medborgare, som bestämmer vilken väg Europeiska unionen ska följa. Vi, statscheferna i Bulgarien, Tjeckien, Tyskland, Estland, Irland, Grekland, Frankrike, Kroatien, Italien, Cypern, Lettland, Litauen, Ungern, Malta, Österrike, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Slovakien och Finland vädjar därför till alla röstberättigade EU-medborgare att rösta i  Europaparlamentsvalet i slutet av maj 2019.

Europas folk har av egen fri vilja förenats i Europeiska unionen, som bygger på principerna om frihet, jämlikhet, solidaritet, demokrati, rättvisa och lojalitet bland och mellan medlemsstaterna. En union utan motstycke i Europas historia. I vår Europeiska union är det de valda ledamöterna i Europaparlamentet, tillsammans med Europeiska unionens råd med medlemsstaternas regeringar, som bestämmer vilka regler som ska gälla i Europa och hur Europas budget ska användas.

Vi är alla européer

För många människor i Europa, särskilt den yngre generationen, är EU-medborgarskapet i dag som en andra natur. De ser ingen motsättning i att älska sin by, stad, region eller sitt land och samtidigt vara helhjärtat europé.

Vårt Europa kan klara utmaningarna tillsammans

De senaste månadernas händelser tyder på att Europeiska unionen står inför mycket stora utmaningar. För första gången sedan integrationen av Europa inleddes talar människor om att ta ett eller flera steg tillbaka när det gäller integrationen, till exempel genom att begränsa eller avskaffa rörelsefriheten eller gemensamma institutioner. För första gången har en medlemsstat för avsikt att lämna unionen. Samtidigt talar andra för ökad integration inom EU eller euroområdet eller för ett Europa ”med olika hastighet”.

Åsikterna om dessa frågor varierar såväl bland medborgarna och regeringarna i medlemsstaterna som bland oss statschefer. Men vi är alla ense om att ett integrerat och enigt Europa är nödvändigt, och att Europa även framöver ska vara en union. Endast en stark gemenskap förmår möta vår tids globala utmaningar. Konsekvenserna av klimatförändringen, terrorism, ekonomisk globalisering och migration är inte beroende av de nationella gränserna. Endast genom att arbeta tillsammans som lika parter på institutionell nivå kan vi klara utmaningarna och fortsätta på vägen mot ekonomisk och social sammanhållning och utveckling.

Vi vill ha ett starkt och integrerat Europa

För att uppnå detta behöver vi en stark Europeisk union, en union med gemensamma institutioner, en union som konstant utvärderar sitt arbete och kan utvecklas, och en union vars grund består av dess medborgare och medlemsstater.

Detta Europa behöver en livlig politisk debatt om hur vi ska gå vidare med grund i Romförklaringen av den 25 mars 2017. Europa klarar ett mycket brett spektrum av åsikter och idéer. Men vi får definitivt inte gå tillbaka till ett Europa där länderna inte längre är jämlika parter, utan motståndare.

Vårt förenade Europa behöver folkets starka röst. Därför vädjar vi till var och en att utöva sin rätt att rösta. Vi röstar om vår gemensamma framtid i Europa.

Rumen Radev

Republiken Bulgariens president

Miloš Zeman

Republiken Tjeckiens president

Frank-Walter Steinmeier

Förbundsrepubliken Tysklands president

Kersti Kaljulaid

Republiken Estlands president

Michael D. Higgins

Irlands president

Prokopios Pavlopoulos

Republiken Greklands president

Emmanuel Macron

Republiken Frankrikes president

Kolinda Grabar-Kitarović

Republiken Kroatiens president

Sergio Mattarella

Republiken Italiens president

Nicos Anastasiades

Republiken Cyperns president

Raimonds Vējonis

Republiken Lettlands president

Dalia Grybauskaitė

Republiken Litauens president

János Áder

Republiken Ungerns president

George Vella

Republiken Maltas president

Alexander Van der Bellen

Republiken Österrikes president

Andrzej Duda

Republiken Polens president

Marcelo Rebelo de Sousa

Republiken Portugals president

Klaus Iohannis

Rumäniens president

Borut Pahor

Republiken Sloveniens president

Andrej Kiska

Republiken Slovakiens president

Sauli Niinistö

Republiken Finlands president