Namibias president på statsbesök till Finland

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 57/2013
1.11.2013

Namibias president Hifikepunye Pohamba med maka avlägger statsbesök i Finland den 11–13 november 2013 på inbjudan av president Sauli Niinistö. Under besöket diskuterar presidenterna bl.a. relationerna mellan Finland och Namibia och möjligheter till samarbete samt regionala frågor, bl.a. i anslutning till EU:s och Afrikanska unionens utveckling. Också det multilaterala samarbetet liksom frågor gällande den globala ekonomin och utvecklingen tas upp.

Statsbesökets officiella program inleds tisdagen den 12 november med att president Sauli Niinistö med maka tar emot gästerna i Statsrådets festvåning Smolna. Den officiella mottagningsceremonin hålls på Södra Esplanaden framför Statsrådets festvåning kl. 10.

Efter presidenternas diskussioner följer lunch med Helsingfors stad som värd, kransnedläggning på Sandudds begravningsplats samt ett besök på riksdagen. Dagen avslutas med middag på Ständerhuset med presidentparet som värd.

Under besökets andra dag ingår i programmet besök på Geologiska forskningscentralen och Helsingfors universitets bibliotek. President Pohamba träffar också statsminister Jyrki Katainen samt i Finland bosatta namibier och representanter för Samfundet Finland-Namibia.

Finland och Namibia har exceptionellt långvariga och goda relationer som inleddes redan med missionsverksamheten på 1800-talet. Finland stödde kraftigt Namibias självständighetsprocess i dess olika skeden, och kontakterna är fortfarande livliga bl.a. inom kultur, vetenskap och undervisning samt mellan kyrkor och kommuner. Under den senaste tiden har man strävat efter att övergå från traditionellt utvecklingssamarbete till ett mera omfattande handelsekonomiskt partnerskap, och handeln och investeringarna mellan länderna har ökat.

Det senaste statsbesöket från Finland till Namibia gjordes av president Tarja Halonen 2011.