Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 35/2019
29.11.2019

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa Presidentinlinnassa perjantaina 6. joulukuuta 2019.

Juhlavastaanoton teemana on tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Kutsuttuina on erityisesti henkilöitä ja instituutioita, jotka toiminnallaan edistävät luotettavan tiedon välittämistä ja yhteiskunnallista keskustelua. Tarjoiluissa ja koristeluissa painottuvat edellisvuosien tapaan kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys.

1 700 eri tavoin ansioitunutta vierasta

Tänä vuonna vastaanotolle on kutsuttu noin 1 700 ansioitunutta vierasta eri puolilta Suomea. Kutsuvieraina on teeman mukaisesti esimerkiksi tutkijoita, tietokirjailijoita, journalisteja, kasvatuksen ammattilaisia sekä viranomaisia ja asiantuntijoita.

Kunniavieraita ovat sotiemme veteraanit ja lotat. He saapuvat ensimmäisenä presidenttiparin kättelyyn Sibeliuksen Jääkärimarssin soidessa kello 19.

Musiikissa näkyy suomalainen sielunmaisema

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton kättelyn ja Valtiosalin alkuillan musiikista vastaa Kaartin soittokunta. Musiikkivalinnat soittokunta on tehnyt perinteitä vaalien. Lisäksi ohjelmistossa huomioidaan Armas Järnefeltin juhlavuosi. Tanssit aloitetaan presidenttiparin valitsemalla ensivalssilla, joka on tänä vuonna edesmenneen laulaja Reijo Taipaleen tunnetuksi tekemä Raimo Roihan sävellys Maailman kaunein maa.

Kaartin Combo solisteinaan Laura Voutilainen ja Lauri Mikkola viihdyttää vieraita Valtiosalin tanssilattialla ikivihreillä suomalaiskappaleilla.

Veteraanien ja lottien kahvitilaisuudessa esiintyy poikakuoro Cantores Minores 41 laulajan voimin. Esiintyjät ovat osa edustuskuoroa ja iältään 11–26-vuotiaita. Kunnianosoituksena veteraaneille ja lotille kuoro esittää muun muassa Kalervo Hämäläisen Veteraanin iltahuudon.

Kolmannen kerroksen salongissa vieraita ilostuttaa tunnettu a cappella -yhtye Club For Five. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton ohjelmiston yhtye kertoo rakentuvan suomalaiselle kansallismaisemalle, jota väritetään tuulahduksilla muualta maailmasta.

Kotimaisia raaka-aineita ympäristöystävällisesti

Vuoden 2019 tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tarjoilussa korostuvat jälleen kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys. Pöydän antimissa on laajasti kotimaisia luomutuotteita sekä kalaa ja riistaa. Makeissa tuotteissa käytetään esimerkiksi Kultarannan pensasmustikoita ja muita kotimaisia marjoja.

Ympäristöystävällisyys on huomioitu myös vastaanoton juomatarjoilussa. Esimerkiksi Linnan perinteinen booli valmistetaan tänä vuonna kokonaan luomutuotteista.

Yhteistyö ravintola-alan oppilaitosten kanssa jatkuu vuoden 2019 vastaanotolla. Keittiössä ja tarjoiluissa avustaa 32 opiskelijaa Perho Liiketalousopistolta. Myös osa tarjottavista on oppilaiden valmistamia.

Sinivalkoinen kukitus itsenäisyyspäivän kunniaksi

Presidentinlinna koristellaan vuoden 2019 tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla sinivalkoisin kukin. Pääosassa ovat Suomessa viljellyt leikkokukat, joiden joukossa on ajan hengen mukaisesti kuivakukkaa sekä muuta luonnon materiaalia.

Kukat tulevat pääosin kotimaisilta puutarhoilta, jotka käyttävät kasvatuksessa kotimaisia, uusiutuvia energialähteitä. Suurin osa kukista ja koristeluissa käytetyistä materiaaleista saadaan lahjoituksena Kauppapuutarhaliitolta heidän 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Lisäksi Presidentinlinnassa nähdään kukkia ja luonnon materiaalia myös Kultarannasta.

Presidentti Niinistön puheenvuoro itsenäisyyspäivän vastaanoton teemasta tiedotustilaisuudessa 29.11.2019