EU-maiden presidentit vetoavat äänestämisen puolesta

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 10/2019
9.5.2019

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on mukana tänään 9. toukokuuta 2019 julkaistussa vetoomuksessa, jossa kannustetaan EU-maiden kansalaisia äänestämään tulevissa Euroopan parlamentin vaaleissa. Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin aloitteesta laaditun vetoomuksen on allekirjoittanut 21 EU-maan valtionpäämiestä.

Yhteisessä vetoomuksessa todetaan, että vuoden 2019 EU-vaalit ovat erityisen tärkeät, sillä niissä päätetään EU:n tulevaisuudesta. Rauhaa, vapautta, vaurautta ja hyvinvointia ei voi pitää itsestään selvinä, vaan on toimittava aktiivisesti Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden eteen.

Vetoomuksen allekirjoittajat ovat yhtä mieltä siitä, että tarvitaan vahva ja yhtenäinen EU, jossa valtiot toimivat tasaveroisina kumppaneina. EU:lla tulee olla yhteiset toimielimet ja sen on kyettävä arvioimaan työtään kriittisesti ja uudistumaan, jotta se voisi kohdata tulevat haasteet yhdessä. Tämä edellyttää allekirjoittajien mukaan EU:n kansalaisilta vahvaa äänestystulosta.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Suomen ja Saksan presidenttien lisäksi Bulgarian, Tšekin, Viron, Irlannin, Kreikan, Ranskan, Kroatian, Italian, Kyproksen, Latvian, Liettuan, Unkarin, Maltan, Itävallan, Puolan, Portugalin, Romanian, Slovenian ja Slovakian presidentit.

 

Yhteinen vetoomus Euroopalle ennen toukokuun 2019 EU-vaaleja

Eurooppa on paras idea, joka meillä on koskaan ollut

Euroopan yhdentyminen on auttanut toteuttamaan vuosisatoja itäneen toivon rauhasta Euroopassa sen jälkeen, kun pidäkkeetön nationalismi ja muut ääriaatteet olivat vieneet Euroopan kahden maailmansodan julmuuksiin. Meidän ei edelleenkään tule pitää rauhaa ja vapautta, vaurautta ja hyvinvointia itsestään selvinä. Sen sijaan meidän on toimittava aktiivisesti Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden eteen.

Vuoden 2019 vaalit ovat erityisen tärkeät: te Euroopan kansalaiset päätätte, millaiselle tielle Euroopan unioni lähtee. Siksi me, Bulgarian, Tšekin, Saksan, Viron, Irlannin, Kreikan, Ranskan, Kroatian, Italian, Kyproksen, Latvian, Liettuan, Unkarin, Maltan, Itävallan, Puolan, Portugalin, Romanian, Slovenian, Slovakian ja Suomen valtionpäämiehet, pyydämme kaikkia äänioikeutettuja Euroopan kansalaisia äänestämään Euroopan parlamentin vaaleissa toukokuun lopulla 2019.

Euroopan kansat ovat yhdistyneet omasta vapaasta tahdostaan Euroopan unionissa, jonka perustana ovat vapaus, tasa-arvo, solidaarisuus, demokratia, oikeus ja lojaalius jäsenvaltioiden sisällä ja niiden kesken. Vastaavaa ei ole aiemmin Euroopan historiassa ollut. Meidän Euroopan unionissamme vaaleilla valitut Euroopan parlamentin jäsenet päättävät yhdessä Euroopan unionin neuvoston eli kaikkien jäsenvaltioiden hallitusten kanssa siitä, millaisia sääntöjä Euroopassa on noudatettava ja miten Euroopan rahavarat on käytettävä.

Me olemme kaikki eurooppalaisia

Monelle eurooppalaiselle, etenkin nuoren sukupolven edustajalle, Euroopan kansalaisuus on jo täysin luonnollinen asia. He eivät näe mitään ristiriitaa siinä, että he rakastavat omaa kotiseutuaan tai maataan ja ovat silti sydämestään eurooppalaisia.

Meidän Eurooppamme pystyy kohtaamaan haasteet yhdessä

Euroopan unionilla on näinä kuukausina edessään vaikeampia haasteita kuin koskaan ennen. Ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Euroopan yhdentyminen alkoi, ihmiset puhuvat yhdentymisen kannalta keskeisten periaatteiden kuten vapaan liikkuvuuden ja yhteisten toimielinten heikentämisestä tai lakkauttamisesta. Ensimmäistä kertaa myös yksi jäsenvaltioista on jättämässä unionin. Samaan aikaan muut vaativat EU:n tai euroalueen voimakkaampaa yhdentymistä tai monen nopeuden Eurooppaa.

Mielipiteet näistä asioista vaihtelevat niin kansalaisten, jäsenvaltioiden hallitusten kuin meidän valtionpäämiestenkin joukossa. Me kaikki olemme kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Euroopan yhdentyminen ja yhtenäisyys ovat välttämättömiä ja että me haluamme Euroopan pysyvän unionina. Vain vahva yhteisö pystyy kohtaamaan aikamme globaalit haasteet. Ilmastonmuutoksen, terrorismin, talouden globalisaation ja muuttoliikkeen vaikutukset eivät pysähdy valtioiden rajoille. Voimme selviytyä näistä haasteista ja jatkaa kohti taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja kehitystä vain toimimalla yhdessä tasaveroisina kumppaneina unionissamme.

Haluamme vahvan ja yhtenäisen Euroopan

Tarvitsemme siis vahvan Euroopan unionin, jolla on yhteiset toimielimet, joka jatkuvasti arvioi työtään kriittisesti ja pystyy uudistumaan ja jonka perustana ovat sen jäsenvaltiot ja kansalaiset.

Tämä Eurooppa tarvitsee vilkasta poliittista keskustelua siitä, mikä on paras tie tulevaisuuteen 25.3.2017 allekirjoitetun Rooman julistuksen pohjalta. Eurooppaan mahtuu paljon monenlaisia mielipiteitä ja ajatuksia. Mutta sellaiseen Eurooppaan emme voi palata, missä valtiot eivät enää ole tasaveroisia kumppaneita vaan toinen toistensa vastustajia.

Yhtenäinen Eurooppamme tarvitsee jokaisen meidän äänemme. Siksi pyydämme teitä käyttämään äänioikeuttanne. Äänestettävänä on yhteinen eurooppalainen tulevaisuutemme.

Rumen Radev

Bulgarian tasavallan presidentti

Miloš Zeman

Tšekin tasavallan presidentti

Frank-Walter Steinmeier

Saksan liittotasavallan presidentti

Kersti Kaljulaid

Viron tasavallan presidentti

Michael D. Higgins

Irlannin presidentti

Prokopios Pavlopoulos

Kreikan tasavallan presidentti

Emmanuel Macron

Ranskan tasavallan presidentti

Kolinda Grabar-Kitarović

Kroatian tasavallan presidentti

Sergio Mattarella

Italian tasavallan presidentti

Nicos Anastasiades

Kyproksen tasavallan presidentti

Raimonds Vējonis

Latvian tasavallan presidentti

Dalia Grybauskaitė

Liettuan tasavallan presidentti

János Áder

Unkarin tasavallan presidentti

George Vella

Maltan tasavallan presidentti

Alexander Van der Bellen

Itävallan tasavallan presidentti

Andrzej Duda

Puolan tasavallan presidentti

Marcelo Rebelo de Sousa

Portugalin tasavallan presidentti

Klaus Iohannis

Romanian presidentti

Borut Pahor

Slovenian tasavallan presidentti

Andrej Kiska

Slovakian tasavallan presidentti

Sauli Niinistö

Suomen tasavallan presidentti