Kultaranta-keskustelujen avauspäivän aiheina Ukrainan sota, turvallisuustilanne ja Suomen jäsenyys puolustusliitto Natossa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre Kultarannassa 12. kesäkuuta 2022. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre Kultarannassa 12. kesäkuuta 2022. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut alkoivat sunnuntaina 12. kesäkuuta 2022. Tämän vuoden keskusteluiden otsikkona on ”Vastuunsa kantava, vahva ja vakaa Pohjola”.

Avauspuheenvuorossaan presidentti Niinistö toi esiin muun muassa Ukrainan sodan taloudellisia vaikutuksia, jotka Suomi kohtaa valmiiksi heikolta pohjalta. Tähän on kiinnitettävä erityistä huomiota. ”On muistettava, että kansakunnan koheesio ja resilienssi lepäävät pitkälti sen taloudellisella perustalla”. Samalla presidentti muistutti, että Ukraina maksaa tilanteesta äärimmäisen hinnan. ”Ilmassa ei ole merkkejä sodan nopealle lopulle. Ukraina jatkaa taistelua itsenäisyytensä ja yhteisten arvojemme puolesta. Meidän on jatkettava sitkeästi tukeamme Ukrainalle”, presidentti sanoi.

Pääsihteeri Stoltenberg painotti puheessaan Suomen Nato-päätöksen historiallisuutta ja totesi, että Suomen jäsenyys paitsi parantaisi Suomen turvallisuutta, myös vahvistaisi koko puolustusliittoa.

Puheiden jälkeen Niinistö ja Stoltenberg keskustelivat yleisön edessä muun muassa sodasta Ukrainassa ja Suomen Nato-jäsenyydestä. Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre käytti ensimmäisen kommenttipuheenvuoron. Støre ilmaisi Norjan vahvan tuen Suomen Nato-jäsenyydelle ja painotti, että Pohjoismaat eivät uhkaa ketään. Presidentti Niinistö jatkoi korostamalla, ettei turvallisuus ole nollasummapeliä. ”Jos joku lisää turvallisuuttaan, se ei ole pois keneltäkään”.

Kahdenvälinen tapaaminen Naton pääsihteerin kanssa

Ennen avauskeskusteluja presidentti Niinistö tapasi Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin. Keskustelun aiheina olivat muun muassa Suomen Nato-jäsenyys, Ukrainan sota ja muuttunut turvallisuusympäristö. Tapaamisen jälkeen presidentin ja pääsihteerin yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö kiitti pääsihteeri Stoltenbergiä yhteistyöstä ja tiiviistä yhteydenpidosta.

”Olemme olleet yllättyneitä Turkin kannoista. Kansainvälisessä politiikassa on syytä ottaa tosissaan se, mitä keskustelukumppani sanoo, ja otamme vakavissamme Turkin näkemykset”, presidentti Niinistö totesi.

Keskustelut jatkuvat huomenna klo 9.45 paneelikeskustelulla pohjoismaisesta yhteistyöstä ja turvallisuudesta. Maanantain toisessa keskustelussa alkaen klo 11.30 käsitellään Suomen muuttuvaa turvallisuuspolitiikkaa.

Tallenne avauskeskustelusta